Кокинов съжалявал за визитата при Борисов 11.07 | 23:21

Цветанов можело да се сдобие и с трето обвинение

От Христина Рафаилова

Уволненият дисциплинарно бивш градски прокурор Николай Кокинов съжалявал, че е ходил на гости на експремиера Бойко Борисов. Там именно са направени скандалните записи между двамата и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, заради които Кокинов беше уволнен. 

Това стана ясно от думите на заемащия длъжността градски прокурор Евгени Диков пред вестник "Труд". Той твърди, че Кокинов се е озовал в неподходящото време на неподходящото място. Също така той бил изненадан от присъствието на Найденов при посещението си при Борисов. 

Диков коментира, че трудно ще се разбере кой е записал разговора. Той каза, че може да е направен от човека, оповестил компромата, от голямо разстояние. Възможно било устройството да се е намирало в джоба на бившия земеделски министър. 

На въпрос защо не са повдигнати обвинения срещу участниците в разговора прокурорът отговори, че това може да се случи, ако се докаже, че записът е автентичен. "Но аз лично, слушайки записа, не виждам основание за търсене на наказателна отговорност. В онзи момент Борисов е лидер на ГЕРБ и кандидат-депутат, той не е премиер, от който зависи нещо, т.е. не е длъжностно лице, за да има търговия с влияние. Той е такъв, какъвто е Йоло Денев тогава", заяви обвинителят.

Според него било трудно да се каже, че Кокинов е издал следствена тайна. 

По повод цитираното от бившия МВР шеф Цветан Цветанов решение на КС в негова защита по повдигнатите му две обвинения Диков коментира, че това е решение е от 1997-98 г., което не е приложимо към новия НПК от 2006 г. и измененията от 2009 г.

Прокурорът отрече прокуратурата да има скрит коз срещу Цветанов.

Той не отхвърли възможността зам.-лидерът на ГЕРБ да се сдобие и с трето обвинение. Това можело да стане, "ако излезе нещо от проверката на оперативните дела в архива на МВР и ГДБОП". По негови думи можело да има данни за престъпление и в случая с лекарите от Горна Оряховица. В ролята си на вътрешен министър Цветанов изчете от парламентарната трибуна СРС-та от разговора между медиците. 

Водещи

Най-четени