Кола пропадна в строителен изкоп в София 07.09 | 10:26

При инцидента е спукана ВиК тръба и ровът се е напълнил с вода

От Ани Романова

Жители на столичния квартал "Овча купел" се разминаха с трагедия на строителен обект. Рано тази сутрин свлачище, причинено от спукан водопровод, погълна автомобил и част от оградата на обекта. Пропадналата земна маса е само на няколко метра от жилищен блок, висок 9 етажа. Именно строителният обект изкара на протест жителите само преди дни.

Вече доста време хората от "Овча купел" алармират за презастрояването на района. Жителите на блока, който е в съседство със строителния обект споделиха пред камерата на Bulgaria ON AIR, че са чули страшен тътен сутринта при свличането на земните маси.

Собственикът на автомобила, който вече е в основите на строежа, разказа, че излизайки е забелязал, че под автомобила му теренът е започнал да пропада и е искал да намери охранител или други хора от обекта, които да информира и буквално след няколко минути автомобилът, заедно с част от оградата се оказал в изкопа.

"Двете ми гуми бяха леко потънали надолу. В рамките на две три минути можеше и аз да съм вътре в колата", разказа Цветан в ефира на "България сутрин". Мъжът разказа, че често е спирал до оградата, както и много други автомобили се оставят там. Отвъд този инцидент, хората от блока, който е на няколко метра от свлачището и други жители на квартала, разказаха, че вече много време търсят институциите и настояват строежът да бъде спрян, но по думите им от общината са ги уведомили, че цялата документация е изрядна и няма как това да стане, защото теренът е частен, реституиран, въпреки че преди време е бил предвиден за детска градина.

"Безотговорно се раздават разрешителни за строеж в "Овча купел" - това е истината", каза Ели Иванова, която пък е организатор на протестите срещу застрояването на района.

Тази сутрин на мястото на инцидента дойдоха пожарникари, служители на общината, които обаче само наблюдваха какво се случва и как тонове вода се изливат в изкопа, защото няма как да действат преди от "ВиК София" да спрат водата, което не можа да стане близо час.

Хора от строителния обект обясниха, че течащата вода е от скъсан водопровод, който е за доставяне на вода до противопожарен кран.

Жителите на околните блокове пък споделиха, че този кран, който е поставен преди месец и половина, е бил заграден от оградата на новия строеж.

Гражданите от квартал "Овча купел" настояват за спиране на строежа и като цяло за прекратяването на презастрояването в района. Те искат още зелените площи между блоковете да останат и да не се предвиждат за строеж в устройствените планове на района.

Снимка: стоп кадър,  Bulgaria ON AIR

Водещи

Най-четени