Коларова: Учебната година няма да закъснее 12.08 | 14:00

Министърът на образованието ще има трима заместници

От Цанка Донкова

Учебната година никъде няма да закъснее, включително в наводнените райони на страната. Това гарантира служебният министър Румяна Коларова по време на представянето на екипа си. Стана ясно още, че министърът ще има трима заместници.

Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието София-град, е заместник-министърът с ресор училищното образование. Професорът по физикохимия в Софийския университет Николай Денков ще отговаря за Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и за европейските фондове и програми. Сектора висше образование и наука поема заместник-ректорът на Техническия университет проф. Валери Младенов. Началник на кабинета на Коларова е Стойчо Стойчев, а главен секретар - Красимир Вълчев.

Министър Коларова отбеляза, че началото на учебната година ще бъде най-значимото събитие в мандата ѝ. Сред приоритетите си тя посочи работата по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", училищното и висшето образование. Като важен проблем на МОН тя открои съкращаването на бюджета на ведомството с около 19 млн. лв. заради актуализацията на бюджета на НЗОК, но уточни, че то няма да повлияе на учебния процес, допълва БТА.

Що се отнася до състоянието на министерството, служебният министър посочи, че в рамките на десет дни ще бъде дадена подробна информация. Според справките, които вече са започнали, в рамките на последните два месеца са били направени 108 назначения и преназначавания.

"Има хора, преназначавани от три до пет пъти, за да може да им бъде гарантирана стабилна позиция в министерството. Напълно съм наясно, че има сериозни проблеми, на които трябва да намерим решение, но то няма да се основава на реваншизъм и липса на приемственост", заяви Коларова.

Водещи

Най-четени