Коледната елхичка ни излиза златна 10.12 | 09:33

Между 40 и 100 лв. вървят цените на дръвчетата преди празниците

От Кремена Бедерева

В месеца на предстоящите празници започваме да се замисляме все по-често и за коледната си украса у дома. Тази година цените на елхичките обаче се оказват не особено достъпни за всеки джоб.

100 лева удари цената на коледната елха. Такава сума искат за дръвче с височина 2-2,5 метра търговци на известния със скъпотията си столичен пазар "Ситняково". Дори и за дребно дърво около метър цената е 40 лева с обяснение, че игличките му не боцкат и издържа свежо до март. Далеч по-евтино е на Женския пазар, където могат да се намерят дръвчета в саксия за 12-15 лева, съобщава в. "Телеграф". Оказва се обаче, че често измамници забучват незаконно отсечени елхи в саксия и ги пробутват за живи.

През последните години много модерно стана да се купуват живи, а не отсечени дръвчета, които след това трябва да се засадят. Според данни на земеделското министерство миналата година са били продадени 29 000 коледни дръвчета, като 8000 от тях са били живи. Изчисленията сочат, че търговците продават коледните дръвчета с минимум 100% печалба.

Освен на пазарите коледни дръвчета се продават и от фирми за озеленяване, които имат собствени разсадници. Най-евтините коледни елхи са от вида сребрист смърч и цената им е 35 лева (за размер 60-80 см), за хималайски бор (с височина 175 см) ще трябва да платите 140 лева, като ще трябва да платите и 20 лева за доставка.

Водещи

Най-четени