Коледната трапеза тази година излиза 3 пъти по-скъпо 24.12 | 16:06
По-евтини са единствено свинското месо и зелето, останалите храни и продукти бележат драстично увеличение

Цените на едро на основните продукти у нас са с близо 30% по-високи в сравнение с миналия декември, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата /ДКСБТ/. Килограм боб е поскъпнал с 15%, оризът с 22%, брашното с 18%, а червеното вино - между 10% и 15%. По-скъпа е и ракията, която задължително се слага на трапезата на Бъдни вечер.
Данните на ДКСБТ сочат още, че през декември тази година от борсите до магазините на дребно някои от храните, като кашкавал и сирена, са с двоен ръст. Същият ръст бележат цените на пуйката и баницата. По-евтини са единствено свинското месо и зелето.
Иначе - на Бъдни вечер една от най-важните традициите е приготвянето на обреден хляб. Символите, които са върху питката, която задължително е постна, изразяват надеждите на хората за берекет и благоденствие. В различните региони на страната мотивите върху питката варират, но най-често върху нея е изобразен кръст.
Питката е най-важната част от трапезата на Бъдни вечер, обяснява Валентина Костова от община Димитровград.
"Кръстът трябва да присъства на обредния хляб, салкъмът грозде - което е берекета, също така житните класове. Имаме и заградена кошара - символ на дома".
Минка Димитрова от с. Крум спазва традицията, която повелява:
"Вечерта най-старият стопанин взема питата, вдига я високо и казва: "Колкото вдигам нависоко, толкова едри да са класовете и царевиците, да има благоденствие, да има здраве в това семейство, да има много деца. Първата хапка я слага на иконата. Ще отчупи и на свекървата. И после - по старшинство, всеки си чупи. На който се падне паричката, ще има много пари през годината".
В Средните Родопи съществено място в обичаите за Бъдни вечер заемат обредите, свързани с домашния огън, трапезата и Коледуването на деца и ергени. Около обредната трапеза се нарежда цялото домoчадие, а най-възрастната жена в семейството запалва свещ върху обредния хляб и прекадява трапезата и дома.
Бъдни вечер е първата кадена вечеря и е един от най-почитаните семейни празници. Няколко дни преди Рождество стопанинът на дома е отсякъл дебело дърво, което трябва да подържа буен огъня през цялата нощ, каза Анна Булгурова - екскурзовод в РИМ "Стою Шишков" в Смолян:
"Обредната трапеза в Средните Родопи се подрежда върху чиста и нова кърпа, постлана върху пода. Ястията са постни, включват варен фасул, сърми със зелеви листа, царевица или пшеница. Слагат се още сушени плодове, чесън, стафиди, орехи. Особено място на трапезата заема хлябът, той се отличава с богата пластична украса. На трапезата присъства и "Коледницата" - меден съд, пълен със сурови зърнени храни и има сложена една свещ - символ на изобилието в дома. В средата на тази празнично подготвена трапеза се слага, задължително, кесията на чорбаджията, за да се множат парите в нея през предстоящата година".
Водещи
-
Издирваният Васил Михайлов: Ще се предам в най-скоро време
Той не уточни кога възнамерява да го направи.
23.06 | 18:00
-
С капан за мечки ще ловят пантерата в Шумен, при нужда ще бъде отстреляна
Към екипа се присъединява и специалист по лова
23.06 | 17:20
-
Времето полудява! Жълт код в 22 области
В районите с жълт код се очакват максимални температури до 35-37 градуса. За Рило-Родопската...
23.06 | 16:59
Най-четени
-
Проучване: Младите хора у нас не искат под 3 200 лв. стартова заплата
Личен живот, семейство и щастие
23.06 | 12:30
-
Властите в Шумен: Малки са шансовете хищникът да бъде заловен жив
"99% става въпрос за леопард - едно от най-опасните животни в Африка, когато бъде преследван....
23.06 | 11:15
-
Путин: Където стъпи кракът на руски войник, там е наше
Руската работа в иранската АЕЦ ще продължи
23.06 | 11:59
-
5000 лева на месец за готвач на морето и до 15 000 за сервитьор за целия сезон
“Най-най ниските позиции 1000 лева е за чуждестранните работници или малко повече. То е в...
23.06 | 15:00