Колите до 10 бона са най-търсени! Употребяваните поскъпнаха с 30% 22.10 | 14:30

“Чака се между 6 и 8 месеца, за някои марки дори година. Това пречи да има автомобили втора употреба на пазара", обяснява Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили

От iNews.bg

Автомобилите втора употреба поскъпнаха с 20-30 на сто заради проблема с доставките на чипове за производителите на коли. Вносителите на стари коли в България няма откъде да купят стока, а малкото налични автомобили в автокъщите са твърде скъпи и на твърде много километри. Това обяснява пред "Труд” Любомир Доросиев, зам.-председател на Асоциацията на вносителите на автомобили.

Производството на автомобили в Западна Европа е ограничено заради забавянето при доставката на части, което наложи пандемията, и почти няма готови нови коли за продажба. Ако някой иска да купи нова кола от производителите, прави заявка и започва да чака.

"Чака се между 6 и 8 месеца, за някои марки дори година. Това пречи да има автомобили втора употреба на пазара”, твърди Доросиев.

В резултат автокъщите в Западна Европа вече са вдигнали цените поне с 30%. Липсата на стока наложи повишението на цените и унас, пресмята дилърът.

В резултат повечето внасяни употребявани коли в България влизат в страната с 30% по-висока цена, която пък веднага се калкулира и в крайната цена за клиентите.

Заради дефицита на пазара, повечето автокъщи, които имат налична стока, купена на по-ниски цени, също продават автомобилите поне с 20% по-скъпо.

Въпреки поскъпването автокъщите имат добри продажби. Основната причина за това е, че много хора са се усетили какво предстои с цените и са побързали да купят автомобил, докато на пазара има повече предлагане.

Затова автокъщите в страната са имали доста работа. Сега обаче отново е изгодно да се купува, защото ситуацията на пазара на употребявани коли е много по-добра от това, което може да се очаква.

В страните от Западна Европа просто няма стари коли за продажба. Някои български търговци ходят до Италия и се връщат без нито един купен автомобил. Цените там вече са доста по-високи от тези, на които българските търговци продават автомобилите, дори след направеното увеличение.

Освен че са по-скъпи, изборът на автомобили в автокъщите там е малък. Може да се намери някой залежал автомобил, но той например е на над 200 хил. км. Такива коли обикновено се нуждаят от ремонт и търговците няма как да гарантират на клиентите, че са в добро състояние.

По отношение на предпочитанията на купувачите, в България има разлика между малките и големите градове. В малките населени места купуват предимно много евтини автомобили. А от автокъщите в големите населени места най-често купуват коли в ценовия клас от 10 хил. до 30 хил. лв., казва Любомир Доросиев.

По-рядко има сделки с по-скъпи автомобили, но и за тях има търсене на пазара.

Водещи

Най-четени