Колко пари ще ни излезе трапезата за Бъдни вечер? 23.12 | 12:00

Цените на хранителните стоки у нас, макар и с лек спад, остават високи на фона на инфлацията

От iNews.bg

Колко ще струва на българите трапезата на Бъдни вечер и Коледа?

Цените на хранителните стоки у нас, макар и с лек спад, остават високи на фона на инфлацията. Пловдив продължава да е един от градовете, в които хората харчат най-много, за да напълнят кошниците си. Особено сега с наближаването на празниците всяко едно семейство си прави списък с необходимите за пазаруване неща и сума, която ще отдели за целта.

Колегите от сайта TrafficNews решиха да направят експеримент колко пари приблизително би излязла празничната трапеза. Влизайки в магазин от голяма хранителна верига в Пловдив, впечатление правят хилядите намалени продукти, някои от които полезни за трапезата на Бъдни вечер. Макар и с малко намаление, яйцата, брашното, някои плодове и зеленчуци например биха могли да спестят от бюджета на едно домакинство.

Продуктите, които медията реши да закупи, са съобразени със задължителните ястия, които трябва да присъстват на масата на празничната вечеря. Някои от тях са: плодове, брашно, яйца, чушки, ядки, ориз, боб, леща и други. Общата стойност на продуктите излезе около 80 лева.

Читатели споделиха, че цената при тях варира в зависимост от броя на хората, с които ще празнуват. Някои са само в тесен семеен круг, а други с повече роднини и близки.

"За голямо многочленно семейство аз лично тази година ще отделя минимум 150 лева, малко повече от миналата година, но все пак цените са по-високи”, коментира пловдивчанка.

Друга жена заяви, че повечето от продуктите си ги произвежда домашни, затова отделя по 50 лв. за трапезата.

Водещи

Най-четени