Колко плащаме за липсата на сняг? 23.01 | 08:12

От изплатените средства близо половината отиват за дежурствата

От Цанка Донкова

Въпреки че до сега зимата преминава почти без сняг, това не означава, че фирмите, които отговарят за снегопочистването не работят. Държавата е заплатила около 15 млн. лв. За поддържане на режим на зимна готовност за ноември и декември. Това означава, че техниката е на стартова позиция, а материалите за борба със снега са осигурени. Такива са предварителните данни на пътната агенция, съобщава в. "24 часа".

"Въпреки че през ноември и декември не е имало сняг, на фирмите са изплатени общо 17 млн. лв. От тях близо 90% са отишли за дежурствата, които дават, за да са в бойна готовност, ако падне сняг", пояснява Стефан Чайков, шеф на агенцията.

Именно това ще бъде променено с една от клаузите от новите договори. Сега действащите 4-годишни контракти изтичат в края на зимата и предстои обявяване на търгове.

Парите за готовност ще бъдат намалени наполовина, категоричен бе Чайков и увери, че средствата ще отиват пак за поддръжка на шосетата. Различното ще е, че средствата ще са а основно за кърпене на дупки, а не за сняг. Останалите критерии за избор на фирми все още се обсъждат.

Липсата на сняг тази година ни е спестила 8,5 млн. лв. Тези средства ще бъдат вложени именно в кърпене на дупки напролет.

"Още не можем да кажем за кои шосета ще отидат средствата, защото зимата не е свършила. Ако тя продължи да бъде мека до края на сезона, вероятно ще бъдат спестени още пари. Но ако падне по-сериозен сняг, едва ли", обясни Чайков.

Графата, в която фигурират тези пари в бюджета е "текущ ремонт". Това означава, че всяка фирма ще се погрижи за шосетата, за които отговаря в съответната област. Очаква се това да стане, когато температурите позволяват ремонти, най-вероятно това ще е през април. При температури под 5 градуса се правят само аварийни ремонти, а тяхната функция е обезопасяването, а не дълготрайният ефект.

Чайков уточни, че въпреки меката зима фирмите работят, особено тези, които се грижат за проходимостта на високопланинските проходи. Дори и при липса на сняг заледените шосета също се опесъчават и обработват с материали, за да се обезопасят.

Този сезон планираните средства за зимно поддържане са 60 млн. лв. В сравнение с миналата година това е с 5 60 млн. лв повече. От тях са похарчени 47 млн. Така за цялата зима през 2012-2013 г. са спестени 8 млн. лв.

Най-четени