Колко ще вземем от ЕК за сирийските бежанци – ясно до 10 дни 12.10 | 09:53

Работата между кабинета и ЕК е на финала, обяви Огнян Златев

От Филипа Тодева

Очакваме до 10 дни ЕК да вземе решение колко пари ще ни отпусне за справяне с бежанската вълна от Сирия. Това обяви ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.

По думите му съвместната работа между представителите на българското правителство и на Европейската комисия е на финала. "В тази криза трябва да гледаме не само лошите страни, а и една възможност да извлечем поуки как да се справим с това, защото тези ситуации ще продължат и за в бъдеще, нека да не се заблуждаваме”, добави Златев.

Попитан какви поуки сме си извадили той каза, че те са в няколко посоки, като най-важната е, че членството на България в ЕС носи ползи за всички. "С помощта на финансовите средства бавно животът на хората започва да се подобрява”, коментира Златев.

"За съжаление ние понеже сме тук, живеем малко по на юг и сме по-темпераментни хора, всичките искаме може би нещата да се случват малко по-бързо, имам предвид подобряването на благосъстоянието. То явно не се случва поради много причини, една от които е, че за първи път ни се случва такова нещо, ние досега сме били в съвсем друга обществено-политическа система, сега живеем в нова. Но в края на краищата най-важната поука е тази, че България е направила своя цивилизационен избор да стане член на Европейския съюз и оттам насетне да работи здраво, за да успее да се възползва в максимална степен от ползите, които има от това членство”, допълни още той.

Водещи