Кольо Колев за Плевнелиев: Глупав партиен слугинаж 21.03 | 11:54

"Очевидно неговата сфера е топлоизолацията и дограмата", смята социологът

От iNews.bg

"Аз имам 4 деца и всички те много обичаха да обуват моите обувки или тези на майка им, когато бяха малки. Плевнелиев ми напомня за моите деца. Той е влязъл в обувките на доста по-голям човек от него. Тези обувки не са за него. Очевидно неговата сфера е топлоизолацията и дограмата".

Това коментира социологът Кольо Колев в ефира на БНР по повод скандалите около избора на новия ЦИК.

Вчера президентът Росен Плевнелиев даде решаващ глас на ГЕРБ при определянето на новата комисия, с указа, който издаде. Въпреки изчисленията, направени от мнозинството в парламента, държавният глава реши съотношението в ЦИК да е 7 квоти за партията на Борисов, 6 за БСП, по 2 за "Атака" и ДПС, и по 1 за НДСВ и Синята коалиция, излъчили депутати на последните избори за европейски парламент.

По този начин ГЕРБ ще има блокиращ глас в 19-членната комисия, чиито решения се взимат 2/3 мнозинство. 

Според предварителните разчети квотите трябваше да бъдат по 5 за БСП и ГЕРБ, 2 за  ДПС, по 1 за "Атака", НДСВ и Синята коалиция, а ръководството на комисията да не влиза в квотното разпределение. 

В мотивите на Плевнелиев се посочва, че ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган, а всички членове на комисията имат равен глас.

"Досега си мислех, че президентът не го бива в международната политика и в говореното, но се оказа, че не го бива и в сметките. Аз вчера конкретно изчислих на всяка една партия колко места й се полагат в ЦИК. 5.25 места се получават за ГЕРБ, но това се закръглява на 6, а 1.96 за ДПС се закръглява на едно място. Това е пълно безумие от страна на президента, който предизвика този хаос. Той наруши закона. В закона пише кои и как се разпределят в Комисията", коментира от своя страна Колев.

"Някъде прочетох, че това е партиен слугинаж. Аз бих добавил, че това е глупав партиен слугинаж. Тук нямаш никакви основания да правиш това действие", каза още Колев.

Водещи

Най-четени