Командирът на ВВС се оттегля, този път наистина - подал е рапорт за пенсиониране 01.08 | 18:57

Според едната версия не искал да плаща големите суми на партньорите от НАТО за предстоящ съвместен „ерполисинг” на въздушното пространство на България

От iNews.bg

Командирът на Военновъздушните сили ген. майор Румен Радев е подал рапорт за пенсиониране. Информацията бе официално оповестена от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В съобщението се казва, че "днес, 1 август 2016 г., в Министерство на отбраната постъпи рапорт от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев за освобождаване от военна служба на основание чл. 169 от Закона за отбраната и Въоръжените сили на Република България поради придобито право на пенсия при условията на чл. 69, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване. Рапортът ще бъде разгледан съгласно законно установените процедури".

По предварителна информация причината генералът да поиска да напусне Въоръжените сили е предстоящ съвместен "ерполисинг” на въздушното пространство на България срещу заплащане.

Осведомени с политическите кроежи обаче споменават, че ген. майор Радев е един от канадидатите на БСП за президент и това може да е причина за оттеглянето му.

Преди месеци депутатите приеха с промени в Закона за отбраната да има възможност за "ерполисинг” на въздушното ни пространство. Още през април ген. майор Радев заяви, че "от миналата есен в Министерството на отбраната се работи по концепция за съвместно изпълнение на ерполисинг, след като законът стане факт”. Радев подчерта, че тази концепция има финансова част и той е отказал два пъти да я съгласува.

"В тази финансова част се казва, че България предлага на други държави от НАТО да дойдат тук за съвместен ерполисинг, в което няма нищо лошо. Това означава, че ще тренираме заедно с тези държави, но и че ние ги каним срещу едно сериозно заплащане - транспорт дотук, настаняване в луксозен хотел, кетъринг, пълно обслужване, всичко", посочи Радев. Генералът допълни, че доста страни вече имат интерес, но подчерта, че все пак това не се е случило все още.

На въпрос дали премиерът е запознат, ген. Радев отговори, че не може да каже и не комуникира с премиера. "Ако това се случи, това ще бъде голям удар по мотивацията на нашите летци, ако тези хора дойдат да дежурят с нас. Те работят на предела на човешките възможности и работят в риск всеки ден при едни социални условия, които не са никак прекрасни. Те го правят и рискуват, защото виждат, че държавата е затруднена финансово", посочи той.

На 1 октомври ген. Радев подаде оставка с мотивите – "изключително тревожното състояние на авиацията, липсата на ясна, стабилна програма за нейното развитие и предлаганите промени в Закона за Въоръжените сили, касаещи съвместната защита на въздушното пространство и най-вече, че аз не мога да въздействам на процесите”. Малко по-късно след среща с премиера Бойко Борисов той оттегли оставката си а няколко дни след това представи пред МС визия за развитието на бойната ни авиация. Веднага след това той коментира, че е окуражен.

Водещи

Най-четени