Комисията за защита на личните данни издаде предписания към ЦИК 17.04 | 20:42

Предвижда се да се издаде личен код за достъп на избирателя при извършване на справка

От iNews.bg

Комисията за защита на личните данни е констатирала, че ЦИК е изпълнила нормативно установените изисквания на Избирателния кодекс и е осигурила възможност всеки избирател - български гражданин, да прави справка в списъка към заявленията за регистрация на партиите по единен граждански номер, съответно по личен номер за всеки избирател, който е гражданин на друга държава от Европейския съюз. 

В същото време комисията смята, че разработеният и използван от ЦИК софтуер следва да осигури необходимото ниво на защита в изпълнение на Закона за защита на личните данни и за минималното ниво на технически и организационни мерки и допустимия вид защита на личните данни.

Ведомството е издало задължително предписание на ЦИК в качеството на администратор на лични данни. Предписанията предвиждат да се въведе допълнителна идентификация на избирателите, при която всеки от тях да получава личен код за достъп за извършване на справка, а получаването на този код да става по всички възможни комуникационни канали (мобилен телефон, стационарен телефон, факс, електронна поща или лично, съобразно желанието на избирателя).

Достъпът до системата за справката трябва да се осъществява чрез ЕГН и личния код за достъп, посочват от Комисията. Според предписанията в системата за сигурност на използвания софтуер е необходимо да се  въведе допълнително ниво на защита за проверка на място, време и последователност на заявките за справка, анализиране на резултатите и възможност за реакция от страна на ЦИК за забрана на достъпа до системата, предвиждат още задължителните предписания.

Срокът за изпълнение на предписанията е пет календарни дни, като ЦИК следва да уведоми комисията за тяхното изпълнение.

Комисията ще започне проверка на администраторите, регистрирани за изборите за членове в Европейския парламент от България за изпълнението на Закона за личните данни.

Институцията напомня за правото на гражданите и за възможността да подадат заявление за коригиране или заличаване на неправомерно обработените им данни от страна на партии, регистрирани за изборите за членове в Европейския парламент.

Заявленията могат да се подават до съответните партии, които са длъжни незабавно да извършат исканата корекция и да уведомят ЦИК, като предоставят актуализирани данни.

За нарушения от страна на партиите, свързани с неправомерното използване на лични данни, хората могат да подадат жалба до КЗЛД, която трябва да съдържа описаното нарушение, три имена, ЕГН, подпис и адрес за контакт. 

Водещи

Най-четени