Комисията, която ще нищи сметките на Бисеров, запретва ръкави 18.11 | 14:51

В нея ще има икономист и юрист

От Христина Рафаилова

Смесената комисия, която ще нищи сметките на Христо Бисеров, стартира работа утре (19 ноември). В специалния орган влизат юристи и икономисти. Те ще трябва да установят дали бившият член на ДПС е добил парите си незаконно. Това съобщи шефът на Комисията за конфискуване на незаконно придобито имущество Пламен Георгиев пред БНР.

Икономистите ще проследят 10 години назад финансовото минало на Бисеров. Те ще проверят какви данъци е плащал, какви имоти е придобил през този период, както и какви разходи е имал. Включително ще се види къде е пътувал зад граница. 

"Работата на юриста ще бъде да направи анализ, след това да се яви пред съда и да представлява комисията", обясни Георгиев.

Той се оплака, че често ведомството му успява да наложи само запор на имуществото, а не реално да го отнеме в полза на държавата. Причината била, че редица съдилища изчакват да се произнесе най-висшата инстанция, за да позволят да бъде взета собствеността. 

Шефът на комисията каза, че заради сигнала срещу Бисеров за първи път е сформиран съвместен екип заедно с прокуратурата. 

Бисеров беше обвинен миналата седмица в това, че не е декларирал сметки в швейцарска банка. Той ще отговаря пред закона и за това, че е извършил финансови операции с имущество на стойност 314 529 щатски долара и 117 192 евро, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление.

Държавното обвинение стартира разследване срещу Бисеров и синовете му дни след като стана ясно, че напуска ръководството на ДПС и парламента.

Най-четени