Комисията на Мая Манолова избра Диана Ковачева за зам.-омбудсман 12.01 | 20:31

Бившата правосъдна министърка трябва да бъде одобрена и от парламента

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на Народното събрание да одобри за нейн заместник бившия правосъден министър Диана Ковачева. Тя заемаше министерския пост в периода 2011-2013 г. Ковачева е била дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България, съобщиха от администрацията на омбудсмана.

До избора й за заместник на Манолова се стигна след публично изслушване на пет номинирани кандидати от различни неправителствени организации кандидати за поста заместник-омбудсман, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Оценката на кандидатите се осъществи от комисия, сформирана о Манолова, която включваше членове на Консултативния конституционен съвет към омбудсмана – проф. Екатерина Михайлова, проф. Васил Мръчков, проф. Красен Стойчев, проф. Евгени Танчев, проф. Пламен Киров, адв. Борислав Цеков, адв. Даниела Доковска и Елена Болтаджиева - главен секретар на институцията.

Класирането бе направео по методика, оповестена по-рано на сайта на ведомството. Диана Ковачева е класирана на първо място с 22 точки, досегашният зам.-омбудсман – Хюсеин Исмаил получи 16 точки, а останалите трима кандидати са с по 14 точки.

Изслушването се проведе в сградата на институцията и бе открито за медиите, гражданите и неправителствения сектор, като бе излъчено пряко по БНТ 2. Поканени да присъстват бяха членовете на Парламентарната комисия по вероизповеданията и правата на човека и Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и вносителите на предложенията за заместник-омбудсман.

Петимата кандидати за заместник-омбудсман, които бяха изслушани са: Айсун Авджиев - предложен от Фондация "Партньори - България", Анжелика Цокова - номинирана от Гражданско движение "ДНЕС" и Гражданско движение "ДНЕС" - Общество срещу произвола, Деница Димитрова - предложение на Националната мрежа за децата, Диана Ковачева - номинирана от Асоциация "Прозрачност без граници" и Хюсеин Исмаил - предложение на Съюза на слепите в България.

В хода на процедурата за избор на заместник-омбудсман в деловодството на институцията на омбудсмана до 2 декември м.г. постъпиха девет предложения от граждански организации. След запознаване с мотивационните писма и проведени интервюта с всеки от кандидатите Мая Манолова номинира пет кандидатури. На 11 декември 2015 г. омбудсманът внесе в парламента искане да започне публична процедура по тяхното обсъждане на основание.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева върна петте кандидатури на 18 декември м.г. с аргумента, че законът не предоставя възможност на парламента да прави избор между няколко кандидатури, а само да избере или отхвърли един конкретно предложен от омбудсмана кандидат.

В изпълнение на принципите за добро и прозрачно управление Мая Манолова насрочи публично изслушване на петимата кандидати за заместник-омбудсман.

 

 

Водещи

Най-четени