Конгресът на БСП без малко да забрани "вечните" депутати 05.04 | 20:09

Предложението на Кирил Добрев за лимит от 3 поредни мандата на народните представители бе подкрепено два пъти от делегатите, но се оказа невалидно поради липса на кворум

От Ростислава Иванова

Делегатите на 48-я конгрес на БСП изненадващо подкрепиха предложението на соцдепутата Кирил Добрев за промяна в устава, която въвежда ограничение от три поредни мандата на народните представители от левицата. След първоначалната суматоха президиумът на конгреса намери начин да анулира решението. Наложи се проверка на кворума и той се оказа недостатъчен. Никой обаче не постави въпроса за легитимността на промените в устава, взети преди и след това предложение.

Добрев обоснова идеята за премахване на практиката с "вечните депутати". "Така, след като е бил 12 години в парламента, един бивш вече депутат ще може да си почине 4 години и да работи за партията от друго място. Който не е депутат може да прави политика например в Изпълнителното бюро на БСП или някъде другаде", каза синът на покойния Николай Добрев.

Зам.-председателят на БСП по организационните въпроси Бойко Великов каза, че ще внесе предложението за гласуване от конгреса, макар че не познавал друга партия да въвежда подобни ограничения. При гласуването 192 делегати подкрепиха предложението, 87 бяха против, а 37 се въздържаха. Това изненада ръководството на столетницата и водещият Янаки Стоилов, който също е член на Изпълнителното бюро и депутат от 25 години, обяви набързо второ гласуване на предложението. Този път участваха 354 делегати и само с два гласа бе затвърдено решението на присъстващите да няма вечни соцдепутати.

"Независимо от желанието на мнозинството предложението не е прието" заяви Стоилов. Той се мотивира, че трябва да се провери кворума в залата, тъй като без такъв решението няма да е легитимно. Оказа се, че гласовете на присъстващите не са достатъчни при регистрирани общо 797 души, имащи право на глас."Е, веднъж да ми мине някое предложение и вие го обявявате за нелегитимно", възкликна Кирил Добрев.

Журналистката от партийния орган в. "Дума" Велислава Дърева, която е била един мандат депутат, заяви, че това решение изобщо не трябва да се обсъжда, а директно предложението да отпадне, тъй като е противоконституционно. "Много ми е симпатичен Киро Добрев, но никой не може да забрани на български гражданин да се кандидатира за депутат. Обявявам гласуването за нелегитимно", обяви Дърева от микрофона в публиката. На свой ред Добрев пък отговори: "Другарко Дърева, много се лъжете! Много добре съм съгласувал това предложение с конституционни юристи".

Гневен делегат на възраст пък се обърна към ръководството в президиума: "Другарю Миков, спомняте ли си преди време как другарят Добрев каза по една телевизия, че ние старчоците трябва да си отидем физически и никой от вас горе не му потърси сметка". Народният трибун Георги Божинов, който с изключение на 42-то Народно събрание, е депутат от левицата от 1990 година насам, пък призова: "Да не се спекулира на гърба на партията от наши уважавани другари. Да бъдем делови и да не се излагаме", каза Божинов

"Може би делегатите от БСП са се объркали, че конгресът е приключил, за да не бъдат в залата", коментира водещият Янаки Стоилов и помоли квесторите да отидат да потърсят делегатите из фоайетата на НДК. И макар в залата да не се появиха нови делегати и очевидно официален кворум вече да нямаше, все пак конгресът прие новия устав с всички промени.

Малко по-рано обаче той внесе друго предложение за промяна на партийния закон, което не беше прието така радушно от соцделегатите, както това за депутатите. Отхвърлено беше предложението членовете на Изпълнителното и Националното бюро да бъдат с мандат от три години и после да не могат да се кандидатират. "Три години са достатъчни, за да има приемственост", категоричен бе той.

Видимо раздразнен, Миков опресни паметта на Кирил Добрев по уставните правила на БСП. "Членовете на Изпълнителното бюро нямат мандати и винаги могат да бъдат сменени. Не искам по такъв начин да продължава подриването на авторитета на Изпълнителното бюро. Аз съм ги избрал и който поиска, може да внесе предложение да си подадат оставката, а вие другарю Добрев, може да поискате моята. Така се лепят етикетите, с "фараоните" и други подобни. Тук просто няма мандатност. Крайно време е да се спре с тези спекулации. Не може да продължават хората да бъдат обиждани от хора, които искат да се правят на интересни. Изпълнителното бюро не е виенско колело!", отсече лидерът на БСП.

Припомняме, че в момента в Изпълнителното бюро и в Националното бюро на БСП, както и в органите по места, няма мандатност. Лидерът на партията обаче може да бъде избиран максимум два мандата. В крайна сметка това предложение бе подкрепено само от 72-ма души, а против бяха 231. То обаче мина и никой не възрази, че няма кворум, както междувременно се случи с предложението за лимит на депутатските мандати.

Междувременно на конгреса стана ясно, че е отпаднала поправката в устава, ограничаваща възможността Сергей Станишев отново да се кандидатира за лидер на партията до 2020 г. Новият председател на червените ще се избира на следващия конгрес догодина, а евродепутатът Станишев обеща на делегатите, че няма намерение да се кандидатира за лидер на "Позитано". След изявлението на Станишев сегашният председател Михаил Миков обяви от трибуната, че ръководството променя текста на поправката. Припомняме, че тя предвиждаше след оттегляне на лидера преди края на мандата му, той да няма право да се кандидатира за следващ мандат от четири години. Тази забрана обаче остана за партийните структури по области и общини.

Ето и промените в устава на БСП, приети от 48-я конгрес на партията:

1) Създаване на по-ясни правила за функционирането на органите на партията: подчертава се задължителният характер на решенията на висшестоящите органи, въвеждат се срокове за редица производства (по обжалване на решения, за произнасяне и др.). Така начинът на функциониране на партията става по-разбираем и предвидим и за членовете, и за хората отвън;

2) Въвеждат се редица мерки за организационно укрепване на партията: преди всичко това са разпоредбите за ясно разпределяне на отговорностите за действията на членовете на партията. Предвижда се при слаби изборни резултати, системно нефункциониране или при неизпълнение на решенията на Националния съвет, последният да има право да прекратява предсрочно мандата на органите, които допускат тези нарушения. В този случай Националният съвет определя организационен съвет, който в 6-месечен срок следва да подготви и проведе изборите за ново ръководство на съответния орган. Създаден е механизъм, според който при предсрочно прекратяване на мандата на едно лице поради неизпълнение на задълженията му, то не може да бъде преизбирано преди изтичането на един пълен мандат. Чрез тази промяна се цели да се направи възможно по-ефективното оздравяване на организациите и органите на партията, когато те не функционират съгласно правилата на Устава.

Предвиждат се и редица други мерки за организационно укрепване на партията и подмладяването на състава на органите. Макар и след бурни дебати, конгресът все пак прие предложението за задължителен лимит от 20% на млади социалисти до 35 години в ръководствата на партията по места и в местните и регионални структури. Също така бе решено зв ръководствата на местните организации да могат да бъдат избирани и млади членове на БСП със стаж от 6 месеца. Преди изискването бе за 1 година минимум. За висшите ръководни органи пък партийният стаж бе намален от 2 на 1 година.

3) Създава се единна уредба за наградите и отличията, които дава партията за различни партийни заслуги.

Водещи

Най-четени