Консорциум от фирми проектира противошапната ограда с Турция 04.10 | 18:31

Оградата ще бъде с дължина 181 км.

От Петя Михайлова

Консорциум от фирми е избран за изпълнител на техническия проект за т.нар. противошапна ограда по границата ни с Турция, съобщават от пресслужбата на областната администрация в Хасково.

Днес областният управител Ирена Узунова подписа съвместна заповед с колегите си от Ямбол и Бургас за обявяването на фирмата, която е класирана на първо място за проектиране на 270-километровата ограда.

В обявената обществена поръчка са участвали общо 21 фирми. Спечелилият консорциум, след сключване на договор следва да изработи проекта за 31 дни. Цената на офертата му е 475 000 лв. без ДДС.

На територията на област Хасково оградата е дълга 44.5 км.

След приключване на проектния етап всеки един областен управител ще възложи чрез обществена поръчка изпълнението на строителните работи на територията на конкретната област, уточняват от пресслужбата.

iNews припомня, че от общата дължина на границата между България и Турция (209,5 км) в момента има изградена гранична мрежа с дължина 28,5 км. Ще бъде извършен ремонт на съществуващата мрежа и ще бъде изградена гранична мрежа по оставащата дължина - 181 км, като мрежата ще минава през три области – Бургас, Ямбол и Хасково.

Болестта шап, която не се беше проявяла в България от 12 години, беше пренесена от диво прасе от Турция в началото на тази година. Стотици животни бяха избити, беше забранено временно и движението на животни в някои области.

Водещи

Най-четени