Константин Тренчев: В Здравната каса обмислят стачни комитети 12.10 | 14:28

Синдикатите против съкращенията в държавната администрация

От Филипа Тодева

"В Здравната каса започнаха да обмислят създаването на стачни комитети”, съобщи президентът на КТ "Подкрепа” д-р Константин Тренчев в предаването "Факторът Кошлуков” по TV7. Той се противопостави на готвеното 10-процентно съкращение в държавната администрация, защото "се прави без план как да се промени администрацията” и затова очаква нарастване на напрежението в държавните структури.

"Повсеместните съкращения е имало доста пъти досега и това не дава резултат”, констатира лидерът на "Подкрепа”. Според него е възможно да се постигне и по-голям процент за намаляване на администрацията, но е необходима визия как точно да стане това – дали да не се закрият цели структури, например, и с какъв точно процент да бъдат редуцирани други.

Д-р Тренчев съобщи още, че според негова неофициална информация от финансовото министерство бюджетният дефицит вече надхвърля 500 млн. лв. и това прави особено тревожна обстановката в бедна страна като България. "Не е трудно да видиш, че хлябът на много хора ще бъде застрашен и мотивацията на гладните ще засили протестите”, прогнозира отново президентът на КТ "Подкрепа”. За него социалните мерки от плана "Орешарски” звучат добре, но не се вижда ресурсът, с който да се изпълнят обещанията. "Моето убеждение е, че няма такъв ресурс и това рано или късно се разбира”, каза Тренчев.

За ВМЗ-Сопот той има информация, че там се работи на три смени и има поръчки, които се изпълняват. "Откъслечни добри действия обаче не могат да променят общата картина, която е с тенденция към затъване”, смята синдикалистът.

Водещи

Най-четени