Конституционният съд допусна оспорване на президентския вот 25.11 | 16:07

Държавните институции и новоизбраният президент са привлечени като страни

От Филипа Тодева

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на 71 народни представители от 41-вото Народно събрание на България относно оспорване законността на изборите за президент. Това съобщиха от съда.

Съдът конституира като заинтересувани страни по делото Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на регионалното развитие и благоустройството, главния прокурор, Върховния административен съд, омбудсмана, Централната избирателна комисия, новоизбраните президент и вицепрезидент Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, Института за модерна политика, Института за развитие на публичната среда и Българския Хелзинкски комитет.

Изисква се от ЦИК да представи в 3-дневен срок от получаване на определението писмени доказателства като образци на бюлетини, всички сигнали за нарушения на изборното законодателство, данните от секционните протоколи.

Конституционният съд изисква още ГД "ГРАО” в Министерството на регионалното развитие и благоустройството да представи данни за общия брой за страната на заличените лица, които нямат право да бъдат дописвани в избирателните списъци.

Цветан Цветанов, който освен вътрешен министър, бе и председател на предизборния щаб на ГЕРБ, ще дава отчет за заличените от избирателните списъци лица.

Водещи

Най-четени