Конституцията няма нужда да бъде променяна, смята Михаил Миков 13.04 | 14:15

На 16 април ще бъде разпространен текстът на последната Конституция в 160-хиляден тираж

От iNews.bg

"Българската конституция е с неизчерпан капацитет и няма нужда да бъде променяна". Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков във Велико Търново.

Според него изпитанията около една или друга регистрация не са израз на криза в българския парламентаризъм, но априорното обсъждане за промени в конституцията единствено и само подкопава доверието в основния закон.

По думите му причината за подобни дебати е в липсата на навици за пряко прилагане на конституцията и недостатъчното й познаване от хората.

"По този повод на 16 април ще бъде разпространен текстът на последната Конституция в 160-хиляден тираж, за да могат повече хора да я прочетат", каза Миков.

Във Велико Търново председателят на парламента поздрави участниците в научната конференция на тема "135 години български парламентаризъм", организирана от Народното събрание, съвместно с Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", Юридическия и Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която се състоя в залата на Учредителното събрание.

"Свободата се превръща във висша ценност и в основна линия на Търновската конституция. И така преминала през времето тази свобода се превръща в най-големия атестат за зрелостта на
българската интелектуална мисъл след Освобождението", посочи в обръщението си Михаил Миков.

Поздравителна телеграма до участницитите от името на премиера Пламен Орешарски прочете министърът на образованието и науката Анелия Клисарова.

Ректорът на Великотърновския университет проф. Пламен Легкоступ откри конференцията и прочете поздравителен адрес от патриарх Неофит.

Председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев, председателят на Конституционния съд проф. Димитър Токушев и член-кореспондентът на Българската академия на науките проф. Андрей Пантев изнесоха първите доклади след откриването на конференцията, допълва БТА.

Водещи

Най-четени