Консултациите при Радев приключиха: Каква е равносметката? (ОБЗОР) 26.06 | 20:45

Седмици след провеждането им предложенията на политическите сили са разнопосочни, а перспективата за редовно правителство неясна

От iNews

Приключиха консултациите на политическите партии при президента. Днес на "Дондуков” 2 отидоха от "Има такъв народ” и "Величие”. С това беше сложен край на първия етап от процедурата по търсене на вариант за съставяне на редовно правителство след изборите на 9 юни. Седмици след провеждането им предложенията на политическите сили са разнопосочни, а перспективата за редовно правителство неясна.

Първо при Румен Радев влязоха от ИТН. Президентът поиска да разбере как от партията на Слави Трифонов виждат формирането на редовна власт след изборите.

"Вие първи повдигнахте темата за програмно правителство от експерти с широка парламентарна подкрепа с третия мандат. Ако може да дадете по-конкретни описания на вашето предложение”, се обърна Радев към представителите на ИТН.

"Най-разумният, практичен и верен ход на парламента, е с третия мандат, ако разбира се вие прецените да го дадете на ИТН. За да се пристъпи към изработване на програма и експертно правителство, което да я изпълни”, коментира Тошко Йорданов.

И обявиха, че за целта биха преговаряли с всички партии в парламента. Фокусът на разговора обаче се измести към това дали за стабилизиране на политическия процес има нужда от реформа на избирателната система.

"Засега има следните варианти - гръцкият - с бонуси, които се дават на първия или смесена избирателна система с мажоритарен елемент", поясни президентът.

"Има и трети вариант - президентска република”, контрира Йорданов.

Радев отвърна по следния начин:

"Сега ще кажат, че започнахме да си подаваме топката, а държа да уточня, че вие я подавате”.

"Тук нямаме подаване на топки. В държавите с президентско управление няма такива кризи”, поясни Йорданов.

От ИТН бяха категорични, че няма да подкрепят първите два мандата. Но биха отишли на разговори независимо при кого отиде третият мандат.

"Няма да подкрепим първи мандат на ГЕРБ. Ако той бъде провален и се стигне до втори, отново ще бъдем в зала и няма да подкрепим втори - на ДПС, поясни Станислав Балабанов.

След ИТН при президента дойдоха от "Величие” и те с конкретно предложение.

"Криенето зад експертно правителство не е полезната формула на България. Това прикрива коалиционни взаимоотношения. Най-близко до нас стои програмно правителство с ясни цели”, поясни Николай Марков.

В същото време не смятат, че първият мандат е изчерпан.

"Искаме българските граждани да знаят какво ще прави това правителство. Разбира се с мандата на тези, които носят най-голямата политическа отговорност”, смята Марков.

Сега следва държавният глава да обяви кога ще връчи първата папка за съставяне на кабинет. Тя ще отиде в ръцете на ГЕРБ-СДС.

Равносметката след края на консултациите:

Има няколко предложения с варианти за правителство, без ясно обединение и мнозинство около никое от тях. За първия мандат от ГЕРБ-СДС предлагат правителство на малцинството. ДПС засега не коментират втория мандат, защото смятат, че трябва да има подкрепа за правителство с първия. "Продължаваме Промяната-Демократична България” се обявиха за опозиция. За третия мандат на масата вече стоят няколко предложения. От "Възраждане” са против правителство между ГЕРБ и ДПС. БСП и "Има такъв народ” са на едно мнение, че трябва да се сформира експертен кабинет. А, най-малките в парламента – "Величие” видяха решението в програмно правителство.

Още преди връчването на първия мандат от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да водят нови преговори за подкрепа. Предложението за правителство на малцинството остава.

Водещи