Контрамярка! Българските превозвачи блокират границата, докато гърците не отстъпят 16.02 | 14:43

Нашите превозвачите няма да пропускат и пешеходци от Гърция, които идват в България да пазаруват, на туризъм или да играят в казината

От iNews.bg

Искаме категорично и ясно гръцките земеделци да кажат, че границата повече няма да бъде блокирана. Това заяви пред "Фокус” Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт.

"Гръцките фермери трябва да разберат, че не може да извиват ръцете на България със искания, които са техни проблеми в Гърция и да ги прехвърлят в България”, посочи той и допълни, че в Гърция има закон, според който фермерите нямат право да блокират национални пътни артерии и гранични пунктове, а начинът да се намери изход от ситуацията е да се спазват законите.

"Споразумението между протестиращите гръцки фермери и представителите на българската държава от миналата седмица се нарушава постоянно. Гърците не спазват договорката с министър Ивайло Московски да пропускат тирове всеки ден от 11 до 16 ч.

Търпението ни се изчерпва! Вчера малко след 15.00 часа вчера "Кулата-Промахон" беше напълно затворен, като само за няколко часа леките коли задръстиха района преди границата. Едва не се стигна до сблъсъци между пътуващи и полиция. След четири часа нашите гранични власти бяха информирани, че ще се пропускат само леките коли. Най-вероятно отново ще стигнем до ефективни стачни действия и ще затворим границата на наша територия, заяви по-рано Ангел Цилев от контактната група за преговори.

От 15 ч в понеделник ГКПП Кулата е затворен за товарни камиони, а опашката от наша страна достигна до 15 км, като камионите са над 500. От гръцка страна колоната е над 20 км. Протестиращите гръцки фермери пък уведомили, че започват 72-часова блокада за тирове.

"След като гръцкото правителство разрешава тези незаконни действия на техните земеделци ние нямаме друг избор освен да предприемем същите действия срещу тях”, допълни Илиан Филипов.

Нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България да пазаруват, на туризъм или да играят в казината. Ще пускат само леки коли с малки деца и болни хора.

"Гърция, която е импортно ориентирана, което означава че повечето е внос, отколкото износ. За гърците е много по-добре границата да работи, за да могат да правят внос на стоки, значи ударът ще бъде по-голям за Гърция, отколкото за България”, допълни Филипов. 

"Земеделците в момента нямат работа и искат, като им се отвори работа, те сами ще тръгнат да си орат. Няма да стоят на границата, това е ясно. Всяка година го гледаме това нещо”, каза още Илиян Филипов.

Към момента заради блокадата има 15-километрова опашка от ТИР-ове на ГКПП "Кулата-Промахон” от българска страна.

Товарните превозни средства са подредени в една колона. Към този час през граничния пункт не се пропускат никакви превозни средства. Засилено е полицейското присъствие.

Заради блокадите много автомобили и тирове се насочиха към Митница "Русе”, което създаде до проблем в системата, който вече е отстранен.

"Създадена е специална организация и всички документи от вчера са обработени. Кризата е решена”, заяви говорителят на Митница "Русе” Руслина Александрова.

По думите ѝ, от вчера сутринта от 7.00 часа до тази сутрин са обработени общо 850 камиона само на трасе "изход”. Говорителят уточни, че всичките са обработени и пропуснати.

Междувременно за момента изход от блокадите не се вижда. Протестите в Гърция заради пенсионната реформа се разрастват.

Към ефективните стачни действия на гръцките фермери от днес се присъединиха и пристанищните работници, които пък протестират и срещу приватизацията. От вторник те обявиха 48-часова блокада на морския транспорт. Прекъсва се както фериботната връзка, така и обслужването на товарните кораби.

Фермерите също дадоха два дни срок на правителството, за да отговори на исканията и. Земеделците настояват управляващите да оттеглят напълно промените в социалния закон и отказват да преговарят с тях за някакви частични поправки. Блокадите по пътищата не само продължават, но и се увеличава тяхната продължителност. Спира се движението и по границите с Албания и Република Македония.

При затворени граници и блокирани пътища фермерите представиха на правителството петиция с искания по промените в проектозакона. Чакат до два дни отговор и срещи с министъра на земеделието, лидерите на партиите и премиера Алексис Ципрас. Стопаните настояват за споразумение, подкрепено и от опозицията.

 

Водещи

Най-четени