Конфискувани са близо 12 тона риба през тази година 05.12 | 14:06

От началото на годината били конфискувани и 130 км бракониерски мрежи и били съставени наказателни постановления за над 550 хил. лева

От Андриян Георгиев

Близо 12 тона риба е конфискувана в страната от началото на годината, съобщават от пресслужбата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

Обобщените данни от ИАРА за страната показват, че от началото на годината били извършени общо 23 хил. проверки, конфискувани били 130 км бракониерски мрежи и били съставени наказателни постановления за над 550 хил. лева.

Според  статистиката на ИАРА през тази година в Черно море, река Дунав и във вътрешните водоеми на страната са уловени общо 8 546 тона риба и други водни организми. 

Днес (5 декември) от ИАРА са направили проверки на пунктове за продажба на риба в района на Пловдив. При проверките е било проследявано, дали е изрядна документацията за произход и дали се спазват изискванията за продажба на жива риба. В проверените обекти не били констатирани нарушения.

Цената на живия шаран, предлаган от търговците в Пловдивско, е между 6,50 и 7 лева за килограм, допълва БТА.

Д-р Нейчо Анев от териториалния сектор "Рибарство и контрол" в Пловдив съобщи, че през последните две седмици се извършвали масирани проверки на обектите за продажба на риба по повод предстоящия празник Никулден. До момента били установени два случая на нерегламентирана продажба, като са конфускувани общо 95 кг риба без документи за произход.

Заловени били и двама души, уловили незаконно около 1000 броя жаби. По думите на д-р Анев жабите се продават скъпо като деликатес и затова често стават обект на бракониерство. Санкцията за нарушителите е глоба в размер на 3 лева за всеки уловен екземпляр.

Водещи

Най-четени