Конфликтът в „Орландовци“ - организиран, етнически или социален? 16.06 | 17:24

Според Радан Кънев това може да каже само ДАНС

От Ростислава Иванова

След продължилите и вчера размирици в столичния кв. "Орландовци" заради поредния сблъсък между българи и роми, днес политическите коментари буквално заляха ефира. Политици и управляващи се впуснаха в импровизации по темата - да анализират и дават препоръки на властта как да се справи с настоящите и бъдещите етнически бомби. А такива цъкат на много места из обеднялата и социално неравна България. Една такава се взриви в Гърмен, последва в "Орландовци". Дали списъкът ще спре дотук? 

Основният спор за поредните размирици в ромските гета е провокирани ли са протестите на хората от политически партии преди изборите или са резултат от дълго трупаната горчилка от липсата на справесливост и адекватни наказания за разпасали се роми.

Мненията на различните парламентарно представени партии се разминават, като се започне от организирани действия на определени политически партии, през това, че са  резултат от тежките социални проблеми в гетата и неравенството и се стигне до обявяването им за хулигански и расистки прояви на спортни фенове.

Коя версия е вярна и коя не е? А може би във всяка има някаква истина? Това обаче могат да кажат разследващите служби и ДАНС, но засега не го правят.

Кънев и Реформаторите: Конфликтът е организиран и е свързан с изборите

"В конфликта между българи и роми в "Орландовци" има нещо организирано", заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторите Радан Кънев.

"Простият отговор е държавата да си влезе в ролята. И то би трябвало да стане веднага", обяви той. Припомняме, че още в неделя преди обяд ДСБ даде извънредна пресконференция, на която представи пакет от мерки за трайно овладяване на проблемите в ромските махали. Най-важното е държавата да поеме ролята си в местата със смесено население, за да се грижи за реда и охраната на мирното население от криминалните прояви на ромите. Полицията трябва да е постоянно в гетата, категоричен е лидерът на Реформаторите.

На въпроса дали конфликтът в "Орландовци" е изкуствено разпален, той отговори: "Има данни, че в конфликта има нещо организирано. Това обаче е въпрос към ДАНС. Аз искрено се надявам, че там работят много активно по въпроса. И не смятам, че е необходимо да работят публично. Затова са и специални служби, за да могат да си вършат работата".

Той подчерта нуждата от много бързи и решителни мерки на държавата, за да не се повтарят подобни събития. "Виждаме, че те избухват от системни всекидневни проблеми, свързани с престъпността в тези зони, което вече нагнетява и сериозни обществени проблеми", посочи депутатът-реформатор.

На въпрос кой организира конфликтите между българи и роми, като случаите в Гърмен и "Орландовци", Кънев отговори: "Нека не нагнетяваме неща, които по-добре да си ги свършат службите". Той отказа да коментира откъде разполага с информацията за организирани действия и дали в това имат пръст партии.

"За това си има служби. А държавата да поеме отговорност и да започне да предотвратява рисковете от разпалване на етнически конфликти", каза той. И допълни, че държавата максимално бързо трябва да предотврати подобни сблъсъци в бъдеще. Това означава много сериозно полицейско присъствие в кварталите и местата, където живеят роми, както и във всички села със смесено население. "Защото проблемът е особено остър в малките села със смесено население в България. По-остър, отколкото в гетата на големите градове", отсече Кънев.

Той не отрича очевидното, показано от телевизиите - че българите, живеещи в тези квартали, действително са на предела на търпението си и протестират срещу ромите. "Има го и това, но видяхме и друго от телевизионните камери", вметна лаконично депутатът.

Според него проблемът с престъпността в тези квартали и в селата с повече роми е много остър и прави живота труден за обикновените хора. Затова там постоянно съществуват рискове от разпалване на етническо конфликти, което изисква постоянно полицейско присъствие. Кънев подкрепя изцяло старата идея за създаването на общинска полиция.

Лидерът на Реформаторите е твърдо убеден, че има пряка връзка между местните избори и етническите конфликти през последното десетилетие.

"Вече за четвърти поредни местни избори в България има изостряне на напрежение, свързано с ромски гета. Човек трябва да е сляп, че да не види връзката. От 2003 г. насам непрекъснато се случва най-острите конфликти да са преди местните избори", смята Радан Кънев.

Каракачанов и Патриотите: Проблемът е политически, от бездействието на общината

Конфликтът в "Орландовци" и на много други места в България не е възникнал, защото едните са българи, а другите са цигани. Конфликтът на такива места е заради незаконните гета, които възникват. Това пък заяви пред iNews съпредседателят на Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, помолен да коментира събитията в "Орландовци".

"Идват едни хора от цялата страна в обикновени квартали, където живеят българи и вместо да си търсят работа или образование за децата си, както го правят българите, те тръгват да се занимават с криминални дейности. И когато това продължава години наред и на местните хора им писва, в един момент се стига до подобен сблъсък", каза лидерът на ВМРО.

Според него въпросът трябва да се коментира политически. "Проблемът произтича от некомпетентността на Столична община да управлява тези гета. Това е политическото", отсече Каракачанов.

Той припомни, че още на 17 януари 2011 г., т.е. преди 4 години и половина, в тогавашния общински съвет, ВМРО е внесла подписката на 3000 жители на "Орландовци" за провеждане на местен референдум за събаряне на тези незаконни постройки. Общинският съвет в последствие отхвърля искането на хората. А районният кмет не предприема абсолютно никакви действия, позволени от закона, за да предотврати това презастрояване и незаконно нахълтване и настаняване на хора.

"В този смисъл въпросът е политически. Виновни са политиците, които бездействат, защото си правят сметката как да вземат гласовете на тези хора, а не как да спазват закона. Не са виновни политиците, които назовават проблема с истинското му име, а онези, които не са си свършили работата", заяви съпредседателят на Патриотичния фронт.

Той не смята, че проблемът може да се реши с екстремистки нападения и саморазправа с хората в гетата. Проблемът обаче е много сериозен, когато гражданите започнат сами тръгнат да си решават проблемите, без да зачитат институциите. Вината е на самите институции, защото не правят нищо, за да съдействат на тези граждани. "Цялото това безучастие на общинската власт в София е причината за случващото се", обвини Каракачанов.

И призова политици и столични управници да не се крият и да прехвърлят вината за случилото се на "някакви екстремисти", които прииждат от други градове и квартали, за да се саморазправят с ромите. "Да, винаги ще се намерят такива екстремисти да запалят чергата, когато държавата не си върши работата. Така става винаги и навсякъде по света, когато има слаба държава", твърди депутатът-Патриот. И попита риторично:

"Екстремистите ли са виновни, че българите в цялата страна са ограбвани от едно население, което не плаща данъци, не плаща ток, не работи, не учи и източва социалните фондове с фалшиви одкументи за инвалидност? Да, винаги ще има екстремисти, когато има проблеми!", отсече той.

След което припомни, че още преди мерките на Реформаторите, ВМРО и коалицията Патриотичен фронт са предложили преди 9 месеца разпределяне на полицейския ресурс в страната и в столицата.

"Какво правят толкова полицаи в София, като ги няма точно на местата, където са най-необходими и има най-големи проблеми?", недоумява лидерът на ВМРО. Още преди години неговата партия е изготвила карта на местата, където има много джебчии и наркодилъри, която е предоставило на МВР.

"Но да сте видели досега полицейска акция срещу джебчиите и наркодилърите? Не, разбира се. Ето го къде е проблемът – в бездействието", констатира Каракачанов.

Миков и Социалистите: Проблемът е в социалната дезинтеграция на ромите

Проблемът в "Орландовци" няма нищо общо с изборите. "Орландовци е една от "спуканите язви" на София", заяви председателят на БСП Михаил Миков пред журналисти в парламента.

Подобно на Каракачанов и той обвинява за размириците в смесените квартали бездействащата общинска власт. За разлика от него обаче Миков, като истински социалист с леви убеждения,  поставя в центъра на проблема оциалния елемент.

"Очевидно ГЕРБ е най-силно подкрепената партия в кв. "Орландовци”, а общинската власт я няма", констатира той. И описва крещящите разлики между картината в центъра на София и крайния столичен квартал.

"Гледах как изглеждат улиците в квартала. Това тежко експонира големия проблем на София – лъскав градски център и "заден двор" - с безработицата, лоша инфраструктура, липса на всякаква нормална среда на живот”, отбелязва председателят на БСП. И отсича: "Проблемът няма общо с изборите, а с особения начин на живот в тези затворени общности".

Миков намекна, че напрежението в квартала е ескалирано, включително и от политически изявления. "Защото едно е да казваш и да се правиш на добронамерен към етническите отношения, съвсем друго е да имаш ясна позиция”, констатира депутатът-социалист. И припомни как един кмет на областен град е направил профашистки изявления, довело до ескалация.

"Проблемът е на първо място социален", убеден е той. "25 години говорим за интеграция, преди това имаше такава. Трябва да се обърнем към онези практики, с които държавата може ефикасно да направи тези хора пълноправни членове на обществото".

Според лидера на левицата в "Орландовци" дезинтеграцията е социална. Имало и други крайни квартали в столицата, в които етносът не бил от значение, но въпреки това пак имало дезинтеграция.

В едно обаче и тримата партийни лидери са единодушни - че докато държавата не се вземе в ръце и не установи ред и спазване на законите в тези квартали, винаги ще има опасност от етнически конфликти.

Михаил Миков смята, че "обективно е заложено избухване на още гнезда". "Въпросът е кога какъв конфликт се превръща във възпламенител на такова напрежение. Ние сме много сляпо общество, ако си затваряме очите пред предпоставките и се опитваме да решаваме проблемите само на ниво зрелищни за медиите ситуации”, заключи лидерът на българската левица.

Румен Петков и АБВ: Неспазването на законите е в основата на всичко

Цветен нюанс в политическите изказвания внесе с коментара си епутатът и зам.-председател на АБВ Румен Петков. На пресконференция във Варна той призова политиците "веднага да спрат спекулациите по темите "Орландовци” и "Гърмен", а председателят на Народното събрание по най-бърз начин да инициира разговори с всички парламентарно представени политически сили.

"И да се сложи край на спекулата. И да е ясно, че решението е законно. Да е ясно, че пред закона всички граждани на страната са равни”, заяви бившият социалист, сега депутат от партията на Георги Първанов. Той илюстрира така ситуацията в гетата, довела неизбежно до етнически конфликти:

"Трябва да се сложи край на това деца да раждат деца. Не може бабата да взима майчински, майката на 13 години да взима майчински, детето да се ползва от всички екстри и ние да считаме, че това е нормално, а бащата на детето да се разхожда из България юнашки. Това не са нормални неща! И когато Калфин (вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин) предлага законови решения на тези проблеми и когато всички ги артикулират по телевизията, онези в залата да ми гласуват популистки "против". Когато се предлага законодателно решение на проблема, да бъдем така добри да го подкрепим. Но спекулата на тази тема – "Ние сме срещу..”, означава допълнителни разделителни линии и омраза в нацията. Не може да считаме, че европейска съвременна България се развива със силата и двигателя на омразата”, посочи Петков.

По негово мнение проблемът не е единствено на МВР. "Екипът на Румяна Бъчварова греши като допуска префокусиране на общественото внимание върху МВР. Това е проблем и на регионалното развитие, това е социален и икономически проблем. Не може на МВР да се гледа като на орган за решаването на целия този комплекс от въпроси”, смята Румен Петков, цитиран от Фокус.

Бойко Борисов, премиер и пожарникар: Не играйте с етническия огън! Лесно се пали, трудно се гаси!

Както обикновено "черешката на тортата" от коментари по темата сложи премиерът Бойко Борисов. Като истински "баща на народа" той менторски призова политици и граждани "да не си играят с етническия огън".

"Искам да призова всички да бъдат по-внимателни, когато си играят с огъня, защото на базата на стабилността в България и о громната нестабилност в региона, всички трябва да пазим нашето чердже да не си го запалим”. За това апелира Борисов на брифинг в Министерски съвет след срещата си с еврокомисаря по регионална политика Корина Крецу по въпросите за еврофондовете.

В качеството си на професионален пожалникар министър-председателят направи извода: "Лесно става запалването, трудно се гаси. Много лесно се говори и да се предизвиква етнически конфликт, винаги. Предупреждавам за него. Ще се огранича до тук с призива. Дано са го разбрали тези, които си играят с огъня”, каза премиерът, цитиран от Дарик.

Водещи

Най-четени