Копаеш частен двор... и попадаш на гърне с жълтици 04.09 | 20:20

Мълвата за намереното съкровище разбуни Първомай

От Теодора Кокаланова

Работник, нает да копае канал в частен двор, открил гърне със сребърни монети и се опитал да го прибере за себе си. Мълвата за намереното съкровище набързо обиколила Първомай. Всичко се случило в двора на 43-годишния Димитър Димитров. Наетият от него работник копаел, когато кирката му ударила в гърне, пълно с монети, които побързал да отмъкне.

Между собственика на къщата и наетия мъж избухнал спор за съкровището. Работникът настоявал, че е негово, защото го е открил, а собственикът, че след като гърнето е в двора му е наследство. "Искаше да направим сделка. Част от монетите да му дам, а той да ме заведе в Пловдив при търговци", разказва Димитър Димитров.

Собственикът отказал сделката, грабнал гърнето с монетите и ги скрил на полето. Ядосан, че останал без нищо, работникът го издал на полицията. "Когато полицейските служители са отишли на място и са намерили празния глинен съд са заявили на собственика да им покаже къде е неговото съдържание и той ги е отвел до мястото, където е преместил съкровището", обяснява Галина Андреева, окръжен прокурор.

Така полицията иззела цялото имане - една златна турска монета и над 2000 сребърни монети с лика на Цар Борис Трети. "Според експертите се касае за монети от 30-те години на миналия век, които не са културна ценност по смисъла на закона", обясни още Галина Андреева.

По закон обаче съкровището става собственост на държавата, а този, който го е намерил, получава 25% от стойността му, съобщи Нова телевизия. В крайна сметка работникът все пак ще получи своя дял, а собственикът ще остане с празното гърне.

Водещи

Най-четени