Копаят незаконно въглища от мина „Ораново“ 15.11 | 11:33

Това може да доведе до срутване, предупреждава кметът на Симитли

От iNews.bg

Хора копаят незаконно въглища над рудник "Ораново”. Тази нерегламентирана дейностможе да доведе до фатални последствия. Това заяви пред Нова телевизия кметът на Симитли Апостол Апостолов. Изказването му беше по повод трагедията, разиграла се вчера в рудника, когато работник загина след затискане от една от вагонетките. От Инспекцията по труда заявиха, че ще им бъдат нужни няколко дни, за да станат ясни причините за трагедията и дали в рудника обезопасяването е било на необходимото ниво.

"Преди няколко месеца дадохме сигнали до всички институции, че в рудника се копае незаконно. Такива сигнали бяхме получили от жители на квартал "Ораново” в Симитли. Общината не може да вземе никакви мерки, затова прехвърляме топката към останалите институции. Ние не бягаме от отговорност, но все пак хората се притесняват, че там може да се случи нещо много лошо, заради това че се копае над рудника и най-вероятно се вадят въглища, както казват хората”, обясни Апостолов.

Той отбеляза, че според старите миньори е останал един пласт въглища в горната част на рудника. След като той се вади, има опасност мината да потъне. "Това говорят хората. Аз не съм специалист и не мога да кажа със сигурност дали е така”, добави кметът на Симитли.

Той определи рудника като "плод на престъпната приватизация в нашата държава”. "Откъдето и да погледнете рудник "Ораново” отстрани, той прилича на концлагер, но за условията вътре нищо не мога да кажа”, заяви още Апостолов.

Водещи

Най-четени