Кораби на НАТО акостираха във Варна 04.04 | 18:10

Турските и канадските фрегати и патрулни кораби – на рутинно посещение у нас

От iNews.bg

На неофициално рутинно посещение във Варна е фрегата "Фредериктън" (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада. Командир на кораба е капитан ІІ ранг Тревър МакЛийн (CDR Тrevor MacLean). Това съобщи БГНЕС.

Във Варна акостираха и фрегата "Кемалрейс" (TCG Kemalreis) с командир капитан II ранг Йозджан Услу /CDR Özcan Uslu/, патрулен кораб "Карайел" (TCG Karayel) с командир капитан III ранг Кадир Умут Терджан /LCDR Kadir Umut Tercan/ и патрулен кораб "Килимли" (TCG Kilimli ) с командир старши лейтенант Садл Йешил /LTJG Sadl Yeşil/. И трите кораба са от състава на ВМС на Турция.

Групата се командва от командира на Северната оперативна група на ВМС на Турция бригаден адмирал Айхан Бай /RADM (LH) Ayhan Bay/.  На борда на флагманския кораб е и командирът на 3-ти дивизион от ВМС на Турция капитан I ранг Мевлют Келеш /CAPT Mevlüt Keleş/.

На 5 април ще се проведе съвместно учение PASSEX с участието на фрегата "Фредериктън" (HMCS Fredericton) от състава на ВМС на Канада, корвета "Решителни" от българските ВМС с командир капитан IIІ ранг Трифон Митишев и вертолет "Пантер" от Морската вертолетна авиобаза "Чайка"

 

По време на учението ще се отработят елементи по тактическо маневриране, противовъздушна отбрана и противоподводно учение.Ученията от типа PASSEX са учения с чуждестранни кораби, които се организират при техните визити в български пристанища или при преминаване в близост до бреговете на Република България, при изявено желание на страните.

Водещи

Най-четени