Корнелия Нинова: Кабинетът се клати, парламентът е непрогнозируем 13.07 | 19:11

В предизборна агитация за кмет БСП обещава социални придобивки на гражданите

От iNews.bg

Правителството се клати заради разногласия в управленските решения на управляващата коалиция, а парламентът е нестабилен с шарените и плаващи мнозинства, които правят гласуването на различните решения непрогнозируеми. Това заяви депутатът от БСП Корнелия Нинова в Кърджали по време на предизборна обиколка из страната.

Пратеникът на левицата отвори предизборна приемна за граждани от Кърджалийска област и обяви старта на национална кампания за размразяване на социалните плащания, предаде БГНЕС.

Нинова определи този парламент като "много особен", тъй като бил раздробен на малки партии, по различни теми обаче се формирали "много различни и странни мнозинства".

Въпреки това парламентарната левица успешно е прокарала предложения, които са подкрепени от "десните, участващи в управлението на страната", изтъкна тя. И като пример посочи жалбата до Конституционния съд срещу здравната реформа (разделянето на медицинските пакети), която била подписана от партии в управляващата коалиция, както и жалбата за оспорването на избора на управител на БНБ.

В случая под "подкрепили ги десни управляващи" срещу здравната реформа явно социалистката визира лявата партия АБВ – на изключения от БСП експрезидент Георги Първанов, която в дясното правителство отговаря за социалната политика.

"От друга страна, закони на опозицията минават със 100% съгласие в пленарната зала, като този за търговските вериги", продължи депутатката.

"ДПС е в опозиция, но подкрепя управляващите дори при гласуването за дълга от 16 млрд. лева. В зависимост от темата и важността на проблема се формират шарени, различни, ад хок мнозинства и никога няма сигурност и стабилност какво ще се случи при едно гласуване. Има голям разнобой вътре в управленската коалиция – между реформаторите и ГЕРБ, между патриоти и ГЕРБ. Вътре те са изключително нестабилни по особено важни проблеми, в това число и по ключовите реформи. Така от една страна имаме нестабилност на управляващите, в парламента – шарени мнозинства, които отново водят до нестабилност. Колкото до ДПС, то неведнъж подкрепя ГЕРБ при вземането на важни решени", коментира Корнелия Нинова.

Освен това парламентарната група на левицата няма да подкрепи предлаганата съдебна реформа и няма да промени позицията си, декларира тя пред избирателите. И обясни, че в този й вид реформата не решавала въпроса за справедливостта на съда, бързината на процеса, натовареността на съдилищата, "а целта е структурна промяна на ВСС и подмяната му". "Промяната в Конституцията няма да реши проблема на съдебната система, тя ще реши политически проблем на други хора", смята Нинова.

Социалистката декларира още, че за БСП основният проблем за решаване остава бедността и безработицата. "Социалните плащания - общо 14 на брой, за младите хора са замразени. През юли и август започват данъчната и бюджетната процедури, а БСП започва национална кампания с искане за размразяване на социалните плащания заради задълбочаващата се с огромна скорост демографска криза".

Левицата настоява от 2016 г. обезщетението за отглеждане на дете между 1 и 2 г. да се повишава паралелно с вдигането на минималната работна заплата, продължи представителката на БСП. И обеща, че ако партията й дойде на власт отново, че ще актуализира помощите за майки-студентки при раждане и детските надбавки. Междувременно все неща, за които левицата се сеща, когато е в опозиция и се задават избори.

Миналата седмица парламентарната група на левицата внесе проектозакон за намаляване на ДДС върху детските храни, памперсите и други пособия за отглеждането на децата до 5%, похвали се Нинова и отрече това да е "изборен популизъм". И това предложение обаче идва, когато идват избори и столетницата не е на власт.

"Това не е предизборен популизъм, тази мярка ще струва на бюджета 56 млн. лева, има начин то да бъде компенсирано по други начини. Излишъкът от над 1,5 млрд. лева, събран от началото на годината, с който правителството се хвали, трябва да бъде насочен към политики по доходите и помощ за младите", акцентира Нинова.

БСП няма да подкрепи и предлаганата пенсионна реформа на министъра от АБВ Ивайло Калфин, подчерта още тя. "Няма как да се пенсионираш на 65 г. след 40 г. Стаж. Това е невъзможно да се случи на практика при тази безработица и наличието на сив сектор", заключи депутатката, която в предишния парламент оглавяваше социалната комисия.

Според нея е парадоксално обещанието, че пенсиите ще се вдигнат с 40% през 2036 г. "Ние предлагаме реални стъпки: от догодина увеличение на пенсията с 10%, на максималния осигурителен праг с 10%, на осигуровката за безработица с 1%, което гарантира допълнителен доход от 900 млн. лева. Предложили сме мерките по разходите в размер на 800 млн. лева", обеща Корнелия Нинова от БСП на избирателите в Кърджали, сред които преобладава електоратът на ДПС.

 

 

Водещи

Най-четени