Корнелия Нинова: Корупцията става емблема на това управление 14.05 | 18:58

Борисов да поеме лична отговорност, настоява лидерът на БСП

От iNews

"Корупцията става емблема, етикет на това управление." Това заяви на пресконференция на "Позитано" 20 лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Оставките не променят нищо. Защото едни си тръгват, други идват, каза тя по повод на поредния министър, който си тръгва от кабинета "Борисов" - Румен Порожанов.

В ГЕРБ има двойни стандарти - Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник, посочи в изложението си пред медиите лидерът на БСП. 

"Това правителство управлява две години и 10 дни. За това време са подадени 9 оставки от министри, 7 са приети, две ту приемани, ту връщани. За половин мандат половината Министерски съвет е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов", продължи лидерът на БСП.

И обърна внимание, че кадровите рокади са все в ключови сектори: здравеопазване, транспорт, икономка.

"7 от 9-е оставки са подадени за съмнения за корупция. Корупцията е в основата на провала на това правителство. Можем да направим такъв извод. Корупцията става етикет на това управление", каза още Корнелия Нинова. По думите й от 1 месец и 10 дни след оставката на Цветан Цветанов няма резултат по отношение на проверката към него от КПКОНПИ. Според Нинова е необходима промяна на модела и тя може да започне на 26 май.

"ГЕРБ ни злепоставят като държава", бе изводът на Корнелия Нинова. 

"Имаме конкретни предложения как да се справим с проблемите - ние не просто констатираме, а даваме предложения. Да се хванем за ръце и да си подредим държавата. Обръщам се към всеки, с който имаме като цел върховенството на закона", каза лидерът на БСП. 

"Ние искаме оставката на този кабинет и предсрочни избори. Добре е в този случай Бойко Борисов да поеме лична отговорност и да си подаде оставката", завърши Нинова.

"Днес имаме поредната подадена оставка от министър Порожанов, но мотивите, с които е освободен, произнесени от г-н премиера слагат край на уж новия стандарт за морал, налаган от ГЕРБ в политиката. За г-н Порожанов отдавна тегнат съмнения за злоупотреба с власт, за корупция, но той не си тръгва заради това, а защото не е уволнил чиновник", каза в началото на пресконференцията Корнелия Нинова. "Очевидно има двойни стандарти при решенията за освобождаване на министри", категорична е тя.

След приключване на европейските избори в партията ще обсъдят дали да се върнат в парламента, добави Нинова.

Предлагаме единият от европейските прокурори да се избира от Народното събрание, а другият - от президентската институция, бяви още Нинова. 

"На прага сме на европейски избори, а в България валят оставки за корупция с европейски пари. ГЕРБ ни злепоставят като държава пред Европа. Те ни отдалечават от Европа с това, което се случва в страната", допълни Нинова. Тя подчерта, че въпроса на въпросите в Европа е върховенството на закона. Лидерът на БСП посочи, че преди един месец и пет дни на 8 април по време на КСНС при президента е предложила решения в три действия. 

"За европейските пари и кражбите на европари решението е европейска прокуратура с Лаура Кьовеши. Припомням на тези, които не знаят, че ние трябва да имаме двама делегирани европейски прокурори в България. На КСНС призовах да изработим критерии, по които да ги избираме. Пълно мълчание. Управляващите не реагираха. Защо? Защото отново тихомълком нечие задкулисие трябва да излъчи тези двама души, които да прикриват злоупотреби. Ние искаме прозрачност и критерии и ги предлагаме. Двата органа или институции в държавата, които не ползват европейски пари са Народно събрание и президентска институция. Предлагаме единият от тях да се избира от Народното събрание, а другия от президентската институция", каза Нинова. Според нея втората стъпка е нов Закон за борба с корупцията. 

"Предстои избор на главен прокурор. Предлагаме разговор за промяна в правомощията му в посока контрол върху актовете му, прозрачност при избора. Говоря институционално, а не за един или друг персонално човек", допълни Нинова и посочи, че БСП е проучила много практики в Европа за прозрачност и контрол върху работата на прокуратурата. 

Нинова отчете, че това не е панацея на всички проблеми, нито че са избрали най-доброто, но са единствените, които не просто констатират, а дават предложения за решения. 

"Ако има отговорни държавници, които мислят за справедливост, а не партийни мандатници, които гледат как да се спасят от правосъдие, всеки е добре дошъл – искаме този разговори тези решения да ги проведем с всеки, който иска да помогне с ум, със съвет, с опит и познания. Да се хванем за ръце и да си подредим държавата", уточни лидерът на БСП. 

Нинова отчете, че оставките в кабинета не променят нищо. 

"Две години и половина – оставка след оставка, но нещата продължават по стария начин. Защо едни си тръгват, други идват, но нещата остават така? Защото това е модел на управление, изграден и управляван еднолично от един човек. Решението е в смяната на този модел, а не просто в смяната на един или друг министър. Началото може да бъде поставено на 26 май. Нека се обединим различни хора да сложим това начало. Целта не е просто ГЕРБ да бъдат свалени от власт и ние БСП да поемем управлението. Целта е да се свали правителството на ГЕРБ, за да се спре с този модел на управление. Него да премахнем и да започнем да работим за възстановяване на държавата си. Това искаме ние, това заявяваме, че можем да направи", каза тя. 

По думите на лидера на БСП се подават оставка, но хората остават с имотите си."Има решение на тези всички въпроси, защото не са задоволяваме само да ги констатираме. Предлагаме на народа си решения", подчерта тя.

Водещи

Най-четени