Корнелия Нинова се обяви в подкрепа на българския производител 13.02 | 08:33

Тя настоя за борба срещу монополите

От Теодора Кокаланова

"Tърговските вериги са закрепостили българския производител", заяви депутата от левицата Корнелия Нинова в bTV. По думите й промени в закона при работата с търговските мрежи са задължителни. "Ще се включа в борбата срещу монополите, защото трябва да освободим българските производители от зависимостта на големите вериги", допълни тя.

Общите условия по договорите с българските производители ще станат официални и ще бъдат качени на сайта на самите вериги.

"Търговските вериги смятат, че общите условия по договорите са търговска тайнa. Вече няма да е така. Веригите не публикуват търговските отчети, а плащат глоби. Общите условия ще се публикуват в интернет, за да се виждат", обяви Нинова.

Депутатът от Коалиция за България отбеляза, че веригите нямат свободна конкуренция. Според нея те не работят на еднакви начала, а упражняват натиск над производителите. "За всяко нещо начисляват такси. Имат 22 такси – от реклами до бонуси за боулинг", каза още тя.

Нинова се обяви против протокола за прихващане, който българският производител е длъжен да подпише и против факта, че ако не го направи се смята за подписан и че производителят е съгласен. Ако той си смени фирмата и адресната регистрация, плаща 250 лева към търговската верига, за да се отрази промяната. Има и такса за встъпване в магазина. За всеки артикул се плаща нова такса.

Една фирма, която произвежда няколко артикули, е длъжна да предлага всичко на веригата. Ако продава нещо за 5 лева, никъде другаде не може да го продава за по-малко от пет лева. Ако реши да го продава в друг град на по-ниска цена, плаща 5000 лева такса от веригата. Искаш да напуснеш веригата, плащаш неустойка, отбеляза Нинова.

Нинова уточни, че сегашното правителство работи за промяна за тези насправедливости в закона. Част от клаузите са променени. Преди година и половина веригите подписаха 10 правила за добри търговски практики.

"С АБВ ще спорим само по политики. Двете формации обаче не се различават особено. Разликата е, че в АБВ следват личност, а не идеология. БСП има единство за пълната подкрепа на кабинета "Орешарски”, завърши тя.