Корнелия и Бойко се захапаха в Парламента 05.05 | 13:01

Загубихте един месец на държавата в шикалкавене – първи мандат, втори мандат, правителство на малцинството, на експерти, на личности, на националното спасение. Дайте си програмата – не ви става програмата, избухна Нинова

От iNews.bg

Бойко Борисов и Корнелия Нинова изненадващо влязоха в лидерски сблъсък на пленарното заседание на Народното събрание днес. Председателят на ГЕРБ взе думата по процедура по време на блиц парламентарния контрол. Той благодари на министрите от служебния кабинет за изнесената информация.

След това се скара на депутатите: "Уважаеми колеги, днеска можеше да има тука министри, излъчени от този парламент. Днеска ние трябва да носим отговорност за еврофондове, за граници, за всичко останало. Ние си тупаме парламентарно време. Ще избереме едни проформа комисии без председатели и ще убием и днешния ден и ще се видим чак другата сряда. А иначе с голям апломб им задаваме въпроси (на служебните министри – б.а.) да ни отговарят. Ама то преди месец ние сме тука. Тука трябва да стоят други министри. И аз пак казвам – благодаря ви за възпитанието (обръща се към служебните министри)! Какво ще им направим, ако те не дойдат? Ще им поискаме оставката?!"

Борисов се засмя и попита: "Разбирате ли абсурдността на това, което правим? И ако искаме да се уважаваме, и пак казвам – благодаря особено на Демерджиев (служебния вицепремиер и вътрешен министър), че е дошъл. Да се вземем в ръце, да направим правителство и да си носим отговорност – които и да го направят! И тука ще стоят други министри. Благодаря ви!"

Това бе първо изказване на лидера на ГЕРБ в този парламент.

Веднага след него обаче думата взе председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към водача на ГЕРБ: "Уважаеми г-н Борисов, пак! Това, за което призовавате, зависи единствено от Вас. Не се опитвайте за пореден път да прехвърляте отговорността на останалите. Просто изяснете за себе си, за парламентарната група, за партия ГЕРБ - какво предлагате. Защото загубихте един месец на държавата в шикалкавене – първи мандат, втори мандат, правителство на малцинството, на експерти, на личности, на националното спасение. Дайте си програмата – не ви става програмата. Дайте си Министерски съвет – о, лош е Министерския съвет, ето ви наш Министер... Хайде, стига! Наистина губим времето на държавата. Така че най-малко Вие трябва да апелирате "Дайте да направим правителство". Какво предлагате? Ама ясно и точно – първо, второ, трето! Ето ние казваме какво предлагаме – определят се пет национални приоритета, по които всички имаме съгласие, или почти всички. Например: бюджет, Шенген, План за възстановяване и устойчивост, съдебна реформа... Пет надпартийни приоритета и спирате да си мерите програмите и да ни каните нас да ви оценяваме вашата програма", заяви тя и допълни: "Слагаме си разумен срок за колко време тези работи могат да се свършат – за шест месеца, за една година, и казваме: "Съгласни сме, една година ще се прави това". След това каните партиите и виждате какъв формат на правителство може да реши тези задачи – партиен, надпартиен, с какво мнозинство и така... Простичко е! Просто го изяснете за себе си, подредете си мислите, излезте мъжки и кажете: "Предлагаме първо, второ и трето". А иначе тези игрички не само, че тук създадоха хаос, но създават хаос в държавата и не решават нито един проблем."

Бойко Борисов не реагира след изказването на Нинова.

Водещи

Най-четени