Корумпираните спортисти, лекари и учители отиват в затвора 09.01 | 13:29

Това се предвижда в промените на готвения нов Наказателен кодекс

От Ивелина Георгиева

До 4 години затвор грози спортисти, които приемат подкуп, за да повлияят на резултатите от състезание, администрирано от спортна организация, в която те участват. Това е заложено в промените за нов Наказателен кодекс, който трябва да бъде приет до края на годината, пише в. "24 часа".

В досега действащия НК активните спортисти не се преследват от закона, а пред наказателна отговорност са изправени само съдиите.

Според новата разпоредба, ако подкупният спортист не е бил осъждан, той може да се размине с условно наказание, но не и с лишаване от право да се състезава за известен период.

При особено тежките случаи санкцията скача на 6 г. Тя се отнася и до онези, които предлагат и дават подкупи на спортисти, за да манипулират състезания.

По-тежки наказания ще има за лекарите и учителите, ако вземат рушват, според новите промени.

Те са потенциално заплашени от 6 години лишаване от свобода при приемане на подкуп, защото влизат в категорията на "длъжностните лица".

Разпоредбата цели да преустанови масовата практика за вземане на пари под масата от лекари в ТЕЛК и изготвянето на медицински експертизи с неистински диагнози. В момента докторите се разминават само с глоби и уволнения, ако бъдат хванати с белязани пари.

По-сурови санкции се предвижда да има за министрите, депутатите и висшите чиновници, при вземането на рушвет, ако бъдат приети заложените промени в новия НК.

За корумпирани министри, депутати и висши чиновници таванът се увеличава от 10 на 12 г. затвор, а минималната глоба става 10 хил. лв.

В момента няма определен размер на финансовата санкция за политиците и висшите държавни служители.

В готвените промени съществува опасност новата глава "Подкуп" да не се прилага, тъй като е изчезнал текстът, който в момента оневинява гражданите, които са обещали или дали подкуп в резултат на изнудване и са съобщили за него на властите.

90% от делата за подкуп се образуват след сигнал на граждани, че са станали обект на чиновнически рекет.

Не е изключен вариантът дори гражданите, които разкрият искания им подкуп вследствие на рекет, да подлежат на наказателно преследване.

Експертите прeдлагат "провокацията към подкуп" да остане наказуема, която според мнозина е ефикасно средство за борба с корупцията. На съд няма да ходят само агентите под прикритие.

Гражданите, които предлагат и дават рушвети на кметове, депутати и ръководители на ведомства, ще ги очакват от 3 до 12 години лишаване от свобода и глоба от 10 до 20 хил. лева.

Предвижда се да бъдат въведени глоби и до 2 години затвор или пробация за всеки, разпространил служебна тайна, която му е поверена.

Криминализирането на компрометиращи снимки на политици и граждани е един от най-спорните текстове.

Според юристи и депутати въвеждането на наказателна отговорност за снимане и филмиране по улици и заведения е рестриктивен акт.

Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека регламентират, че фотографирането и филмирането на хора са неделима част от правото на всеки да търси, разпространява и получава информация.

До ефективно изтърпяване на разписаните санкции за тези деяния обаче няма да се стига, тъй като остава възможността наказателната отговорност да се заменя с глоба за извършителите на леки умишлени престъпления (за които са предвидени до 3 г. затвор).

Освен това новите текстове предлагат освобождаването от наказателна отговорност да се прави до безкрай, стига да е изтекла 1 г. от наложената и платена глоба за предишното деяние.

От освобождаване от наказателна отговорност могат да се ползват още джебчиите и извършителите на маловажни взломни кражби, тъй като санкцията за такива престъпления пада от 4 на 2 г. затвор.

Според авторите на проекта идеята е затворите да не се пълнят с дребни престъпници.

Те твърдят, че за сметка на това извършителите на поредица от тежки престъпления могат да ударят тавана от 30 г. решетки, тъй като ще излежават поотделно присъдите за всяко едно деяние. Освен това, ако са лежали вече веднъж в затвора, всяка следваща присъда ще им бъде увеличена с 1/2.

Въпреки тези убеждения експертите са проявили снизхождение към похитителите за отвличания.

Най-високото предвидено наказание за квалифицирания състав за отвличане в проекта е от 5 до 15 г. затвор при сегашните от 10 до 20 г. или доживотен затвор.

Работодателите също ще попаднат под ударите на закона, ако наемат служители без договор или плащат по-ниски осигуровки върху действително изплатените заплати, предвижда проектът.

Санкцията е до 6 г. затвор, ако размерът на невнесените здравни и пенсионни осигуровки е повече от 25 минимални работни заплати.

Когато предметът на престъплението е в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от 3 до 12 г. и конфискация на не по-малко от една втора от имуществото.

Водещи

Най-четени