Корупцията вирее най-често при еврофондовете, лекарствата и селското стопанство 23.01 | 13:41

"Трябват реформи във ведомството", смята директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов

От Ивелина Георгиева

За да отговори на очакванията на обществото, са необходими реформи във ведомството.

Това заяви директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност Бойко Великов. Според него началото на реформирането е започнало, но ще са необходими някои структурни промени.

Една част от данните за корупция в България са свързани с конкретни подкупи на служители в МВР и лекарското съсловие. "Тези данни вдигат процента на корупцията в страната и я поставят на едно от последните места", констатира той. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност представи отчет за дейността си и позицията си относно мониторинговия доклад за България на Европейската комисия. В доклада за т.нар. БОРКОР се посочва, че все още няма резултати от дейността му. Въпреки отделените ресурси организацията характеризира оценката като очаквана и справедлива, отговаряща на реалностите за състоянието на центъра и работата му.

"В ЦППКОП са вложени сериозни средства", констатира директорът на центъра Бойко Великов. Той отчете, че за периода, в който е отпуснато финансирането от 2012–2013 г., са изразходвани над 7,4 млн. лева за проекта БОРКОР. Разходите на администрацията са в размер на 2,8 млн. лева. Общо изразходваните средства на ведомството са 10,306 млн. лева. Великов се спря на действията, които центърът е предприел, за да оправдае изразходваните средства. Той посочи, че това са конкретни анализи и законодателни инициативи, част от които са минали през Министерския съвет.

Предложенията касаят действащи закони, в които са регистрирани системни нарушения и слаби места относно превенцията на корупцията. Такива са Законът за концесиите, Законът за подземните богатства, Законът за приватизацията, Законът за здравето, Законът за туризма, Законът за митниците, Кодексът на труда и др. Бойко Великов даде пример със Закона за митниците, като посочи, че предложението вече е прието от министрите и предвижда всички митнически служители да декларират своето имотно състояние при постъпване на работа. Общо по 9 законопроекта центърът е направил конкретни предложения за промени. Всички предложения за законодателни промени са качени на сайта на ПЦЦКОП.

Към центъра е обособено специализирано звено, което да работи по тях. Освен това е създадено специализирано звено, което се занимава с анализ на рисковите зони за корупция. Въз основа на анализа му са определени 10 рискови зони, а центърът е насочил приоритетно усилията си към 5 от тях. Сред тях са програмите, финансирани от ЕС, схемите за националните доплащания за селскостопанска политика, лекарствената политика, следприватизационния контрол и експлоатацията и разпореждането с подземни богатства.

Започнал е и анализ на обществените поръчки с висока финансова стойност. Според Бойко Великов, за да бъде по-ефективна дейността на центъра, трябва да се развият връзките му с неправителствените организации. Той подчерта, че от ЦППКОП са се насочили към такива НПО-та, които са се доказали през годините. Сред тях са Камарата на строителите, Съюзът на журналистите, Трансперънс интернешънъл и др. "Корупцията няма цвят. Корупцията изисква един последователен и системен подход, независимо от промените, които настъпват", коментира директорът на ЦППКОП.

"В центъра има потенциал и професионален, и аналитичен", категоричен бе той. По думите му, за да бъде една институция уважавана, тя трябва да бъде на първо място резултатна. Общият брой на работещите в ЦППКОП е 68 души. 7 от тях са на щат, 22-ма са в общата администрация и 35 са привлечени служители от други институции.

Водещи