Коста Костов: Мъжко време е, а не такова за лични битки с Мутафчийски 23.03 | 11:15

"Много ясно ще разграничим нашите функции от тези на Националния оперативен щаб. Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки", подчерта той, след като вчера премиерът Бойко Борисов каза:"Проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда, се съгласиха да работят заедно в името на народа

От iNews.bg

"Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото", това заяви пред програма "Хоризонт" на БНР специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов, който вече е начело на новосъздадения Медицински експертен съвет към правителството.

Медицинският съвет включва специалисти от различни специалности, а задачите му са не да влиза в противоречние с Националния оперативен щаб, а да бъде "един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото до тук", уточни консултантът по пулмология.

"Много ясно ще разграничим нашите функции от тези на Националния оперативен щаб. Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки", подчерта той, след като вчера премиерът Бойко Борисов каза:

"Проф. Костов и проф. Мутафчийски, които имат стара вражда, се съгласиха да работят заедно в името на народа. Искаме всеки, който е професор, да се включи".

Костов е привърженик на строгите мерки за ограничаване на заразата с коронавирус.

"През първия месец тези мерки трябва да бъдат брутално стриктни. Колкото по-стриктно се спазват мерките, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия", коментира специалистът, който се надява билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.

Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти на въпроса и ще отправи към лекарите в страната конкретни препоръки за работа. Идеята е да се създадат медицински алгоритми.

 "Да вкараме всичко, което знаем, в определени препоръки и всички специалисти да имат инструмент за работа."

Това, че няма специфични препарати за коронавируса, не означава, че няма лечение. "Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно", изтъкна специалистът по белодробни болести.

Една от целите на съвета ще бъде и да се вкарат "в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите".

Проф. Костов съветва при обичайните сипмтоми на сезонна вирусна инфекция хората, които са у дома, да ползват обичайните средства и да не изпадат в паника. Ако след третия ден те не затихват, хората могат да потърсят медицинска помощ. Много по-чести са всички обичайни сезонни вирози, отколкото Covid, увери лекарят. Симптоматиката при коронавирус, когато настъпват усложнения, е доста изразена. Суха кашлица, задух, отпадналост, висока температура са характерни симптоми на новия вирус. При част от болните може да няма температура.

Най-четени