Костадинов определи списъка "Магнитски" като намеса в нашите вътрешни работи 16.02 | 14:13

Дали някой български гражданин е прескочил границите на закона или не, трябва да решава българската държава. Прокуратурата трябва да бъде реформирана, но това е наша вътрешна работа, не бива някой друг, отвън да ни казва какво да правим, посочи Костадинов

От iNews.bg

Костадин Костадинов определи новия списък от санкционирани лица по закона "Магнитски" като "брутална намеса" във вътрешните работи, предаде БТА. Дали някой български гражданин е прескочил границите на закона или не, трябва да решава българската държава. Прокуратурата трябва да бъде реформирана, но това е наша вътрешна работа, не бива някой друг, отвън да ни казва какво да правим, посочи Костадинов.

По думите му списъкът "Магнитски" всъщност е просто един инструмент , който действал на принципа: "Казвам ти дъще, сещай се снахо!".

"Шамарим Горанов, за да се сеща Борисов и да е много по-оперативен за изборите и след това, за да има доносническо-гербайджийска коалиция", коментира още Костадинов.

"Възраждане" настоява Централната избирателна комисия (ЦИК) да ограничи броя на подаваните онлайн заявления от един IP адрес в чужбина. Това заяви по време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА Петър Петров заместник-председател на "Възраждане".

Петров информира, че са подали сигнал в прокуратурата за това, че има манипулации на изборния процес. Той посочи, че в последната една година се забелязвало драстично увеличение на онлайн заявленията, които се подават за откриване на секции в една държава, извън пределите на Европейския съюз и съобщи, че от 48 IP адреса са подадени над 11 хиляди заявления, а само от едно IP са подадени 1053 заявления.

Костадинов смята, че българската държава е заложник на няколко IP адреса. Ние знаем, че тези заявления са пускани от София, от района на църквата "Св. Неделя", каза Костадинов. Петър Петров разясни, че ЦИК може със свое решение да уреди поддаването на онлайн заявления да става от IP адрес, който се намира извън страната и броят на приетите заявления да бъде ограничен до един.

Петров информира, че в отговор на Софийска градска прокуратура (СГП) се посочвало, че не са открити данни за престъпления по подадения от тях сигнал. По думите му до заключението СГП е стигнала, без да е проверено дали тези заявления са подавани лично или по списък, както и дали тези хора наистина са подателите им.

"Възраждане" настояват ЦИК да забрани подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина от български IP адреси. От партията ще обжалват постановлението за отказ от образуване на наказателно производство на СГП, каза Петров.

Водещи

Най-четени