Костинбродските бюлетини – точно 480 000 07.06 | 15:50

170 000 от бюлетините, намерени в печатницата "Мултпринт" в Костинброд, са били нарязани

От Кремена Бедерева

480 000 са фалшивите бюлетини, намерени в печатницата "Мултпринт" в Костинброд ден преди изборите на 12 май, съобщиха от Софийската градска прокуратура (СГП).

На брифинга присъстваха тримата наблюдаващи прокурори от прокуратурата - Роман Василев, Ваня Стефанова и Стоил Тойчев, информира БТА.

Данните са от огледа, като тепърва ще стане ясно колко от бюлетините са годни. От прокуратурата съобщиха, че има отпечатани бюлетини за всички избирателни райони в страната, както и за тези в чужбина.

170 000 от бюлетините са били нарязани.

Според наблюдаващия прокурор Ваня Стефанова нарязаните бюлетини са от различни видове, като е назначена експертиза на хардуера на устройството, отпечатващо бюлетините.

За някои избирателни райони са намерени повече отпечатани бюлетини, като например Благоевград и Кърджали. На бюлетините няма никакви знаци и отбелязвания за определена партия.

Повече информация ще има след приключване на всички назначени експертизи.

Зам.-градският прокурор на София Роман Василев посочи, че общо поръчаните от Министерския съвет бюлетини за изборите са 8 млн. и 343 хил.

Собственикът на печатницата в Костинброд "Мултипринт" - Йордан Бончев е дал показания, каза Василев. Той обаче отказа да уточни какво е заявил пред разследващите Бончев.

След две седмици трябва да са готови експертизите, които ще установят колко от бюлетини са годни за употреба, посочиха обвинителите. Очакват се и резултатите от компютърно-техническа експертиза на машината в печатницата.

Водещи

Най-четени