Костов: Има ли агенти на ДС в НРС и Военното разузнаване? 22.11 | 14:13

Ако има – да се обяви принадлежността им, иска лидерът на ДСБ

От Филипа Тодева

Синята коалиция предложи промени за разширяване обхвата за обявяване на принадлежност към бившата Държавна сигурност.

Десните искат да се обявява принадлежност на лица, заемали или заемащи длъжност началник на отдел или началник на сектор в служба "Военна информация” към министъра на отбраната или началник на отдел или началник на секция в Националната разузнавателна служба (НРС) след 16 юли 1991 г. По сега действащия закон за тези лица не се установява принадлежност. 

"Може с изненада да видим имената на хора, които могат да се окажат изключително важни, хора, могат да се окажат министри, народни представители", смята лидерът на ДСБ.

По думите му ако ГЕРБ искат да бъдат наистина издържани в стремежа си да отворят достъпа до повече лица, които заемат ключови позиции, добре е да бъде подкрепено това предложение.

"Нека видим кой е бил скрит в последния момент от БСП”, каза Костов.

Социалистите възразиха остро срещу тези предложения. Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че Костов е направил спекулации с изказването си.

"Законът беше приет 2006 г., но той не включваше лустрация. Този закон служи само и единствено като политически инструмент за отстраняване на неудобни хора”, заяви депутатът. 

Ангел Найденов заяви, че законопроектът е поредна стъпка към отдалечаване от истинската идея на закона - идеята опираше до хората заемащи длъжности свързани с вземане на решения, формиращи решения на високо управленско ниво.

Водещи

Най-четени