Костов: Политическа поръчка е уволнението на Мирослава Тодорова 13.07 | 12:29

Лидерът на ДСБ обвини ВСС, че прилага двоен стандарт

От Филипа Тодева

"Вчера за пореден път ВСС изпълни политическа поръчка и компрометира отново себе си като съдебна власт. С решението си да уволни съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите в България, ВСС предизвика остри реакции от съдиите, медиите и обществеността", това заяви лидерът на ДСБ Иван Костов в парламента.

Според него ВСС прилага двоен стандарт, като уволнява един съдия за забавени мотиви на дела, прави "забележка” на друг с 43 сходни нарушения. За един съдия не приема мотива за натовареност, за друг – приема, в зависимост от публичните им позиции. "Месеци наред вътрешният министър Цветан Цветанов води публична война с уволнената съдия.

Под формата на загриженост за съдебната система министърът се разправя с неудобните на властта магистрати и поставя на ключови места свои приятели и послушници", твърди лидерът на тъмносините. По думите му Синята коалиция не пледира невинност на съдия Мирослава Тодорова. Костов припомни, че вчера премиерът Борисов набеди обезличения ВСС в провокация.

"Ние считаме, че сме изправени пред най-груба провокация. Провокаторите са самият премиер и дясната му ръка г-н Цветанов. Техните цели са да прехвърлят своята отговорност за жалкото състояние на съдебната система върху отиващия си и силно компрометиран ВСС, да внушат страх от бъдещи репресии сред събранията на съдиите, за да гласуват за спуснатите от властта кандидати и да изберат нов послушен ВСС", каза още той.

Водещи

Най-четени