Костов: Шокът в цените се дължи на господстващо положение на фирми 14.03 | 17:27

Те били блокирали възможността за конкурентен внос, смята лидерът на ДСБ

От Кремена Бедерева

Шокът в цените се дължи на господстващо положение на фирми. Това мнение изрази лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов, който е на посещение в Благоевград по покана на Американския университет в България за първата лекция на учредения във висшето училище студентски клуб за политически науки.

Шокът на цените се дължи, според нашия анализ, на злоупотреба с господстващо положение на фирми, които по веригата са заели това положение и са започнали да злоупотребяват през последните три години, като са блокирали възможността за конкурентен внос, който да конкурира техните монополни цени и по този начин пазарът е монополизиран, разделен.

Това според Костов се отнася до цели сектори на производството, особено за неща, които хората не могат да спрат да купуват, уточняват БТА. Това не са секторите примерно за отдих, за спорт и т. н., каза Костов, а се отнася за хляб, яйца, олио, захар, горива, отопление, електричество, вода.

Това, което е длъжен да направи кабинетът, ГЕРБ, е да скъса своята връзка с монополистите и да принуди органите, чието предназначение е да защитават конкуренцията, да си свършат работа, добави Костов.

Водещи

Най-четени