Кражбата от музея на Ботев вбеси министъра и той почти прокле апашите 19.09 | 17:53

Обраха Шипка, не пожалиха и Ботевото наследство

От iNews.bg

Кражбата от музея на Христо Ботев в Калофер вбеси министъра на културата Мартин Иванов и той отправи тежки думи по адрес на апашите. "Не мога да разбера, чия ще е тази ръка, която е посегнала на тези национални светини, без да е изсъхнала", възмути се министърът, който отпътува към Калофер, за да провери ситуацията в музея.

От експозицията са откраднати вещи, принадлежали на генерал Кирил Ботев – брат на поета революционер.

"Кражбата в националния музей "Христо Ботев” в Калофер е кощунство! Посегнато е на една национална светиня. Не става въпрос за няколко предмета, които са изчезнали от един национален музей, а за вещи на близък роднина на Христо Ботев - неговия брат", възмути се министърът, цитиран от в. "Марица".

Той обаче категорично заяви, че музеите нямат пари да застраховат светините, които съхраняват и показват.

А Министерството на културата също не е в състояние да осигури тези пари. Според него най-ефективни ще бъдат застраховката на предметите и поставянето на охранителни камери в залите. Той припомни, че само преди месец подобна кражба бе извършена от музей "Шипка”.

"Аз се познавам с г-н Боян Ботев, чиято собственост е колекцията от вещи, принадлежала на неговия прадядо. Веднага ще му се обадя. Но освен да изразя своето огромно съжаление и огорчение, че нещата са случили, аз друго не мога да направя", каза още той.

Началникът на карловската полицая Николай Симеонов, който временно заема тази длъжност, потвърди думите на служителите на музея, че при кражбата сигналната уредба се е задействала, но от охранителната фирма не са сигнализирали в полицията. В карловското РУП сигнал за кражбата е постъпил 7 часа след инцидента и той е бил подаден от служителите на музей "Христо Ботев”.

Стана ясно, че за кражбата се проверява и съучастие на вътрешни хора от СОТ-а. Няма заподозрени, заяви Николай Симеонов.

Водещи

Най-четени