Край Кнежа бе спрян теч от аварирал нефтен сондаж 09.06 | 08:06

Това е повторен теч в рамките на около месец

От Андриян Георгиев

В землището на град Кнежа бе спрян повторен теч от аварирал стар нефтен сондаж, съобщават от областната управа в Плевен, предава БТА.

Пробивът на нефтопродукти е бил консервиран от специалисти на фирма "Проучване и добив на нефт и газ".

Областният управител на  Плевен Иван Новкиришки е потърсил експертно предложение от  фирмата за трайно обезопасяване на сондажа и предприемане на действия за недопускане в бъдеще на подобни аварийни ситуации. 

Средствата за строително-монтажни работи ще бъдат осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

За аварията на сондата - държавна собственост, при която два  пъти имаше изтичане на газ и нефт, е известен и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. 

iNews припомня, че аварията възникна на 14 май в землището на град Кнежа, в местността "Оземлени парцели". Тогава беше установено, че течът е възникнал след извършена кражба на метални части от затварящата арматура на консервиран нефтен сондаж.

В резултат на това, от отвор в затварящата арматура под високо налягане излизаше хоризонтална струя около 10 метра флуид със съдържание на вода и кондензат от нефт и газ. Поради наличието на вятър, флуидът се разнесе върху прилежащата територия.

Водещи

Най-четени