Край на незаконните и опасни сгради в София 14.05 | 08:48

Нова наредба ще улеснява премахването им

От Цанка Донкова

Край на незаконните и опасни сгради в София. Вече те и опасни елементи от тях ще могат да се премахват по-лесно от общината принудително. Това ще стане факт благодарение на проект за наредба на Столичната община, изготвен от направление "Архитектура и градоустройство".

Предвижда се още разходите по събарянето, поправянето или заздравяването на постройките да бъде за сметка на собствениците, съобщава в. "Труд".

Друго нововъведение би било по-кратките съдебни дела. На общината няма да ѝ се налага да води дълги съдебни битки, за да си върне изразходваните пари, а ще може незабавно да си извади изпълнителен лист. С него, ако длъжникът не иска да плаща, съдебен изпълнител може да запорира сметките му или да продаде имуществото му и да покрие дълга.

Предстои текстът с новите правила да бъде обнародван на интернет страницата на кметството и обсъден от граждани и съветници.

Преди 8 г. две момичета загинаха при срутване на сграда в центъра на София, на улица "Алабин" 39, на ъгъла с улица "Александър Батенберг". В зданието се провеждал ремонт, но работниците си тръгнали от обекта час и половина преди трагедията.

Водещи

Най-четени