Край на некачествените ремонти на колите - ще ги следи общ регистър 11.11 | 21:02

Голяма част от сервизите в страната работят нелегално, 25 % от катастрофите са по тяхна вина, казват от бранша

От Гергана Златкова

Автосервизите в общ регистър. Това, според бранша, ще сложи край на некачествените услуги и на ремонтите без гаранция.

По данни на КАТ, една четвърт от катастрофите у нас са заради технически неизправни коли, информират от bTV.

В Бургас са регистрирани около 60 сервиза, 4 пъти повече работят нелегално. Част от тях в т.н. "сервизно гето", което се намира само на метри от КАТ. Там ремонти се извършват на приятелски начала, а официално сервизите са гаражи.

По неофициални данни, три четвърти от автосервизите са в "сивия" сектор.

В тях няма как и да получите гаранция за ремонта на колата си. Румяна вече е попадала на мошеник.

"Платих добра сума и човекът каза, че мога да тръгна на път. Още на стотния километър на магистралата изскочи лостът на скоростната кутия и колата спря”, казва Румяна Любенова – потърпевша.

Дори и легални, автосервизи не гарантират безопасно шофиране, защото не знаят как и откъде са внесени резервните части. "Има много фалшиви части... Не може една част оригинално си идва с една марка, слагаме я същата марка, изкарва една година, пък преди това е изкарала 10 години”, коментира Валентин Димитров - собственик на автосервиз.

"Това става с въвеждане на регулация на автосервизната дейност - да имат съответните специалисти, да имат съответното оборудване и да влагат резервни части от доказани вносители”, обяснява Емил Германов - председател на Съюза на автосервизите.

Сега сервизите се проверяват единствено от данъчните. Целта е с вкарването им в регистър да са под контрола на Автомобилната администрация. Искането на бранша е промените в Закона за движение по пътищата да влязат за гласуване до половин година.

Водещи

Най-четени