Край на строителството върху дюни 28.02 | 14:07

Законови промени наложиха пълна забрана за строеж

От Филипа Тодева

Депутатите приеха законодателни промени, с които се забранява строителството върху дюни. Пълната забрана заляга в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Предвижда се забрана на строителството на всички територии в зона А и зона Б по Черноморското крайбрежие, в които има дюни, предаде агенция "Фокус". 

До приемането на рестрикцията се стигна след като гръмна скандала "Дюни гейт" в Несебър. Строителството върху защитените територии коства поста на кмета на града Николай Димитров и главният архитект Валентин Димов, които са отстранени, докато трае разследването.

Срещу кмета Николай Димитров е повдигнато обвинение за неизпълнение на служебните задължения. Според прокуратурата през декември 2012 г. при съгласуването и одобряването на инвестиционните проекти на фирмата собственик на терена, той не е осъществил контрол върху дейността на Общинския експертен съвет по устройство на територията.

В обвинителния акт е записано, че Димитров е целял да набави облага за фирмата "Сле груп", и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.

Имотът от близо 29 декара, в който започнаха да копаят багерите попада в защитена зона "Ахелой – Равда – Несебър", част от защитена зона "Емине".

Водещи