Край на течението и на прекалените жега или студ в офиса 01.02 | 09:16

Това предвижда нова наредба за микроклимата на работното място

От Цанка Донкова

Работното място става не само по-комфортно, но и по-безопасно. Това предвижда нова наредба за микроклимата на работното място, подготвена от социалното министерство, съобщава в. "24 часа". Ако промените станат факт работодателите ще са длъжни да контролират температурата, влажността и дори скоростта на течението в работните помещения.

Според наредбата, температурата в офиса не трябва да пада под 20 градуса през зимата и да не надхвърля 28 градуса през лятото. През лятото се допуска изключение - ако температурата навън е прекалено висока, в офиса може да бъде и 31 градуса.

Що се отнася до производствените помещения там температурите не трябва да падат под 16 градуса през зимата и да не надхвърлят 21 градуса през лятото. В най-топлите дни се допуска изключение до 29 градуса, както и минимални температури от 12 градуса, ако работните места са непостоянни.

Според новата наредба, течението на работното място също остава в историята. Въвеждат се норми за скоростта, с която се движи въздухът. За офис течението не може да е по-бързо от 0,2 м в секунда, а за производствено хале - най-много 0,5 м в секунда. Въведени са и ограничения за влажността на въздуха в работните помещения.

Работодателите ще трябва да измерват тези показатели в офиси и халета, както и да следят каква е външната температура на сянка, за да спазват наредбата.

Още промени се предвиждат свързани с миктоклимата на работното място. При много високи температури ще трябва да се осигурява студена вода на работниците и служителите, а при ниски - топли напитки. Друго задължение за работодателите ще е да осигурят и подходящо облекло за микроклимата в работните помещения. Трябва да има и специални стаи за сгряване или разхлаждане.

Що се отнася до техниката, компаниите пък са длъжни да купуват компютри и машини, които не отделят много топлина при работа.

Ако служители пък работят на открито, като строителни например, шефовете им ще трябва да следят и метеорологичните кодове на БАН. При оранжев или червен код за валежи, вятър, мъгла, високи и ниски температури е забранено да се работи на открито, гласи още наредбата. Изключение се прави единствено за дейности, свързани с отбраната на страната и извършване на неотложни ремонти по водопроводи, електропроводи и други.

Водещи

Най-четени