Край няма този дъжд! Кога ще спре да вали? 04.06 | 12:35

През втората половина на юни, каза професор Александров

От Лазар Тодоров

С настъпването на лятото през втората половина на юни месец ще дойде и по-топло време. Това каза проф. Веселин Александров от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Синоптиците прогнозират достатъчно високи температури, които ще ни радват, но очакват настоящото лято да е по-влажно.

Според по-дългосрочните прогнози стабилизиране на времето над Балканите ще настъпи едва през втората половина на месеца, като около и след 20-и ще започнем да усещаме и по-осезателно нормалните за сезона амплитуди точно за настъпването на астрономическото лято.

По-слънчеви дни се очакват в периодите 5-и и 6-и, както и 13 и 14 юни.

През периодите от 7-и до 9–и и 11-12-и пък ще вали често и в почти цялата страна. Тогава очакваме да паднат и по-значителни по количество валежи.

Месецът започна с по-ниски температури, но след 4-ти стойностите ще бъдат близки до нормалните за това време на годината.

Относно поройните дъждове през последните няколко дни, синоптикът коментира: "Нещата са такива, каквито са били и през други години. Настина има аномалия – много силни валежи, които причиняват наводнения. Но има преход от влажен период към суша и обратно. В момента се намираме във влажен период, който рано или късно ще спре".

Професорът допълни, че градушките през последните дни са наистина феноменални и за 20-годишната си практика не е виждал подобно явление.

Александров каза още, че метеорологични явления като обилни валежи и дълги суши не са вследствие само от дейността на хората. Те са резултат от природни фактори, които действат върху атмосферната циркулация и съответните циклони, които минават през територията на България и носят със себе си метеорологични условия, които са им присъщи. 

Водещи

Най-четени