Крайовската спогодба – повод за нов национален празник? 07.09 | 17:33

Датата на подписване на договора, с който България си връща Южна Добруджа, да се превърне в национален празник

От Георги Георгиев

Днес се навършват точно 62 години от подписването на Крайовския договор, с който България си връща загубената след Първата световна война Южна Добруджа. Датата даде повод за прокарването на една идея в общественото пространство – подобно на 6-ти септември (деня на Съединението) и следващият ден – 7-ми септември да се превърне в национален празник.

Радослав Симеонов, уредник на Мемориален комплекс "Военно гробище" в Добрич, коментира пред агенция "Фокус" така:

"Аз напълно подкрепям идеята, която напоследък се появи в някои среди в Добрич, включително и на някои наши депутати от Добрич, да бъде предложено 7 септември да е един от българските национални празници заедно с един такъв празник, какъвто е Съединението, защото Съединението от 6 септември означава връщането на едни изконно български територии на България. Същото е и с Южна Добруджа”.

Подписването на Крайовския договор става възможно, благодарение на една благоприятна международна конюнктура, която се създава в началото на Втората световна война – когато Хитлеристка Германия, нападайки Полша и елиминирайки Франция като Велика сила, води до промяна на статуквото, което е създадено след Първата световна война.

В случая българската дипломация успява по един великолепен начин да се възползва от така създалата се ситуация и да направи всичко възможно, за да възвърне Южна Добруджа по мирен път. В крайна сметка България успява да получи и дипломатическа подкрепа от страна на Германия и Италия, но българските искания тогава са потвърдени и от страна на Съветския съюз и на Великобритания, каза Радослав Симеонов.

"Тези държави в момента (тогава) са на различни полюси – дори Великобритания и Германия са в състояние на война. Така че и двете воюващи групировки признават справедливостта на българските искания.
Това е много важно да се каже, защото сред края на Втората световна война, по подобен начин, както е бил решен въпросът с Южна Добруджа, така е бил решен и въпросът с Трансилвания, която е населена повече с етнически унгарци, която в края на август – началото на септември 1940 година е възстановена на Унгария”, допълни още Радослав Симеонов.

Водещи

Най-четени