Красивир Вълчев: В бъдеще университетите ще имат недостиг на преподаватели 22.10 | 12:26

Унивеситетите за сега няма да се разрастват с нови териториални звена

От Деница Банчева

Разрастването на университети с нови териториални звена спира, както и разкриването на нетрадиционни за профила на дадено учебно заведение специалности, каза днес във Варна проф.Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите след заседанието на ръководителите на висшите училища, в което участва и министърът на образованието Красимир Вълчев, съобщи Dnes.bg

"Необходима е промяна в законодателството, която да позволи ръководствата на висшите училища да освобождават преподаватели, а не да бъдат задължени да ги пренасочват и да ги запазват като бройка", допълни ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков.

"През следващите години висшите заведения ще имат остър недостиг на преподаватели и трябва да инвестират върху привличането на млади хора", допълни министър Красимир Вълчев.

Той уточни, че до 30 октомври всички университети трябва да разработят визия за своето развитие. Освен индивидуално, плановете ще бъдат обсъждани и по групи - според профила на училищата и според региона, уточни министърът. Той посочи, че мрежата от държавни университети в страната е била много добре структурирана и съобразена с развитието на отделните региони, но разрастването им и разкриването на нови звена, е дало негативен ефект.

"Ако през 1990 г. в университет са влизали 30 на сто от завършващите ученици, сега тази цифра е 80 процента", посочи Вълчев. По думите му вече тече преструктуриране както на финансирането на заведенията, така и на приема на студенти като количество. Според него това ще помогне до 2-3 години системата сама да се преструктурира и да отпаднат ненужните звена.

Според министъра е нужно да се акцентира върху обучението на кадри, от които има или се очаква недостиг на пазара на труда. Като такива той посочи инженерите, агрономите, енергетиците, химиците, учителите по математика, физика, информатика. Вълчев допълни, че през 2018 г. студентските стипендии също ще станат инструмент за привличането на младите хора към по-неатрактивните за тях специалности.

"Вече се работи по нова наредба, която да регламентира дистанционното обучение", допълни ректорът на УНСС проф. Стати Статев.

По думите му идеята е младежите, които завършват професионални училища, да имат възможност да получават бакалавърска и магистърска степен докато работят. Статев посочи още, че освен за учителските заплати, би следвало да се помисли и за тези на преподавателите в университетите.  


Водещи

Най-четени