Красимира Медарова вече не иска да е служебен министър 10.08 | 14:06

Назначаването ѝ няма да донесе нужните ползи, смята тя

От iNews.bg

Красимира Медарова вече не иска да става министър в служебното правителство. След като шест партийни формации се обявиха срещу това тя да отговаря за провеждането на предсрочния вот на 5 октомври, сега вече и самата Медарова се е отказала.

Тя е помолила президента Росен Плевнелиев да бъде спряна процедурата по назначаването ѝ в служебното правителство. "В понеделник ще оттегля молбата си към ВСС за освобождаването ми като съдия". Това заявява Медарова в отворено писмо до медиите.

На 8 август президентът Росен Плевнелиев издаде указ, с който назначава Красимира Медарова за служебен министър за организация на изборния процес. Медарова посочва, че е приела официално поканата на президента, въпреки резервите които е имала.

"Приех тази покана, защото съм научена да уважавам институциите и законите и истински вярвам, че когато Президентът на твоята държава те номинира за каквато и да е дейност в полза на същата тази държава, просто няма място за отказ. В същото време обаче публичният отзвук, който наблюдавам през последните два дни ме убеди, че заемането на поста е възможно да донесе негативи на служебното правителство и най-вече да хвърли съмнение върху честността на предстоящите парламентарни избори", отбелязва Медарова.

Срещу назначаването на Медарова се обявиха БСП, АБВ, ВМРО, ББЦ, НФСБ и Реформаторския блок. Медарова е бивш председател на Централната избирателна комисия от квотата на ГЕРБ. Тя отговаряше за ЦИК по време на изборите през 2011 година, когато избухна скандал с изнасянето на чували с бюлетини на президентските избори.

Медарова посочва, че макар да знае, че решението ѝ ще предизвика известни административни трудности, при така създалата се ситуация е по-добре да се оттегли "Участието ми в служебния кабинет няма да донесе очакваните ползи", заявява тя.

Тя уточнява, че не се срамува от работата си като председател на ЦИК в последните години и се гордее, че именно тогава е било поставено началото на диалога и взаимодействието между ЦИК и представителите на неправителствените организации.

"Вярвам че присъствието на гражданското общество допълнително ще помогне за по-голямата прозрачност и демократичност на изборния процес", посочва още в отвореното писмо Медарова, допълва БТА.

Най-четени