Кризата в Украйна може да остави България на студено и без туристи 07.03 | 21:37

Евентуални военни действия ще бъдат заплаха за страната, заяви Вигенин

От Христина Рафаилова

България може да пострада сериозно, ако кризата в Украйна не бъде разрешена и се стигне до военни действия. Страната ни може да бъде засегната, както в краткосрочен, така и с дългосрочен план, като ефектите може да се усетят още лятото с намаляване на притока на руски и украински туристи. Това заяви в "Панорама” по БНТ външният министър Кристиан Вигенин.

Дипломат номер едно подчерта, че енергийната сигурност на страната ни също е под въпрос, тъй като получава руски газ през черноморската страна. Той добави, че някои страни членки настоява за замразяване на общите проектите в този сектор с Москва. Също така България има огромен стокообмен с Руската федерация, който може да пострада. 

Вигенин заяви, че не е оптимисти за разрешаване на конфликта. Според него за това говори и скъсването на дипломатическите отношения между Киев и Москва, обявено днес от представителя на Русия в ООН. Другият притеснителен факт бил спирането на медиите в Крим и заемането на честотите им от руски. 

Министърът добави, че българите в черноморската държава в момента не са заплашени, но това не означавало, че занапред това ще продължи да бъде така. Дипломат номер 1 коментира, че е преувеличена информацията, че профашисти преследват малцинствата в Украйна. 

В разговора се намеси лидерът на "Атака” Волен Сидеров, който поиска оставката на Вигенин, заради това, че с визитата си в Киев е признал профашистко правителство, качено на власт с преврат. 

От своя страна дипломат номер 1 отговори, че срещу партията на националиста в парламента е приемана декларация именно с обвинения за фашизъм. 

Министърът призова  да се влезе в пътя на разума, тъй като опасността за страната ни съществува макар и не пряко. 

Той заяви, че изборът на България не е Москва или Брюксел, а той е София, която е страна членка на ЕС и НАТО.

Дипломат номер 1 каза, че вероятно ще бъде свикан Консултативния съвет за национална сигурност, тъй като държавата ни имала нужда от национала позиция спрямо кризата с Крим.

Водещи

Най-четени