Кризата за лекари започна 28.10 | 13:22

Болниците вече се борят за наемането на медицински сестри и лекари

От Елица Елефтерова

В страната ни вече настъпи кризата за лекари. В множество болници и ДКЦ-та вече много трудно намират кой да работи, става ясно от данните на бюрата по труда на Агенцията по заетостта.

"До такава степен липсват лекари и медицински сестри, че тези хора не седят и ден безработни. Напротив, болниците като работодатели се състезават за тях", разказа шефката на бюро по труда в столичния район "Сердика" Искра Въткова, цитирана от в. "24 часа".

953 са медицинските кадри, които не достигат на болниците в България от 1 януари до края на септември. Толкова са заявените за този период в бюрата по труда свободни работни места, съобщават от Агенцията по заетостта.

По-голям е проблемът с намирането на медицински сестри и акушерки според заявките на болниците. Търсели са се 538 медсестри, става ясно от статистиката. При лекарите са обявени 257 работни места.

Най-голям е проблемът с намирането на достатъчно лекари и медицински сестри в София, където са свободни 158 места. Варна и областта са на второ място – 119 души, а след нея са областите Стара Загора с 84 свободни работни места, Бургас – 80, и Шумен – 72 места.

С най-малко свободни работни места за лекари и медицински сестри са област Габрово – 2, Силистра – 5, Смолян и Кюстендил – по 8 места, и Перник – 9.

Данните на Агенцията по заетостта се потвърждават и от обявените свободни позиции за лекари от частните трудови борси. Само за 22 дни от началото на октомври са публикувани 93 свободни места.

Над 180 са обявите от болници, поликлиники и частни медицински центрове за лекари, стоматолози, медицински сестри, акушерки, лаборанти и зъботехници. За медицински сестри са обявени 50 свободни работни места в периода 1-22 октомври. Търсят се и 19 зъболекари. За първите 22 дни на октомври 8 свободни места са обявени за лаборанти и за акушерки.

Липсата на кадри се засяга всички специалности. Търсят се джипита, гастроентеролози, ендокринолози, хирурзи, анестезиолози, кардиолози, логопеди, джипита и дори кинезитерапевти. Проблемът е сериозен и за големите болници, и за тези в малките градове.

Националната кардиологична болница има няколко обяви за медицински сестри и лекари, по няколко свободни места са обявили и софийските Втора и Пета МБАЛ.

Някои ДКЦ в столицата пък търсят медици в почти всички специалности едновременно. Още по-лошо е положението с кадрите в малките градове. Болницата в Никопол например търси педиатър и акушер-гинеколог, в Пловдив има няколко позиции за лекари за неотложна помощ, доста специалности се търсят и в Бургас и Нови пазар.

В Бургас работи само един токсиколог, а специалистите алерголози са едва двама. Пулмолозите също са сравнително малко, както и кардиолозите и ендокринолозите, обясни прокуристът на бургаската многопрофилна болница д-р Бойко Миразчийски. В града има само един неонатолог, добавя прокуристът на МБАЛ "Дева Мария" Нели Атанасова. 

Според нея младите медици не проявявали голям интерес към хирургия и ортопедия. Липсвал интерес и към патоанатомията. Причината да не ни достигат лекари е главно в сравнително ниските заплати в България, твърдят специалисти от пазара на труда.

От 1 до 22 октомври частните трудови борси са публикували 150 обяви за български кадри, но в чужбина. Изключително много позиции са обявени за Германия, Франция, Швеция, Норвегия и Дания и са за високоплатени специалисти. Наши лекари се търсят и в Кувейт.

В опита си да привлекат лекари болниците извън София обещават всякакви бонуси. Задължително поемат настаняването на лекарите в града, ако са от друго населено място, предлагат пакети за преместване, облекчават нощните дежурства и тези през уикенда. 

Една от малките болници в страната дори е публикувала в обявата си само какви са документите за постъпване на работа и не е предвидила да интервюира кандидатите.

 

Водещи

Най-четени